Американският вестник "Ню Йорк Таймс" разкри още любопитни детайли около скандалното прекратяване на делото срещу ПСЖ за нарушаване на правилата на Финансовия феърплея на УЕФА.

Според изданието, данните са достатъчно уличаващи, че през лятото на 2017 г. парижкият клуб е похарчил твърде много пари за трансфери (над 400 милиона евро), а не може да докаже бюджетния си баланс с достатъчно приходи.

Вестникът разкрива, че комисията, която следи за спазването на Финансовия феърплей, е била изненадана от решението на разследващия орган да оправдае ПСЖ.

Хосе Антонио да Куня Родригес, който е шеф на комисията, е бил изумен от заключението на Ив Летерм, бивш премиер на Белгия, сега глава на разследващия финансов орган на УЕФА, че няма нарушение. И е отнесъл въпроса до ръководителите на европейската централа.

"Това решение бе възмутитено - разказва днес Родригес пред "Ню Йорк Таймс". - Всичко в документацията доказваше нарушения, но разследването каза: "Чисти са"."

Той разкрива, че е написал писмо до президента на УЕФА Александър Чеферин, в което ясно е заявил позицията си: "Ако бъде допуснато това да се случи, УЕФА тотално нарушава собствените си разпоредби".

Отговорът е секретен, Родригес няма право да разкрива съдържанието му. УЕФА също официално не обяви аргументите си, за да оправдае ПСЖ тогава.

Една от скандалните сделки, с които клубът е покрил на документи разходите си, за да гарантира баланс, е с дружеството за Катарски туризъм, като я е оценил на над 100 милиона евро.

Назначената независима фирма за одит от УЕФА обаче ясно е заявила - това е нереална сума, като истинската стойност на такова споразумение, предвид почти несъществуващата дейност на дружеството, е около 5 млн. евро.

"Ню Йорк Таймс" твърди, че има доказателства и за кореспонденция - пряка такава - между Летерм и президента на ПСЖ Насер ел Келафи. Нещо, което е забранено, докато тече разследване.

Чака се отговор на УЕФА за разкритията.