Тринадесетима играчи на португалския елитен Беленензеш са дали положителни тестове за COVID-19, при това за най-новият вариант на заболяването - Омикрон, който бе открит в Южна Африка преди седмица. Един от заразените, защитникът Кафу Пхете, се бе завърнал именно от тази страна, след като игра за националния тим на родината си.

Преди няколко дни последният мач на Беленензеш се превърна в истински фарс - загубата от Бенфика с 0:7 започна с едва деветима играчи на домакините на терена и в крайна сметка завърши преждевременно, защото те останаха с шестима.

Тогава критиките бяха отправени към португалската федерация, която не пожела да отмени мача, макар да знаеше за множеството заразени в редиците на клуба.

Говорител на Беленензеш заяви, че общо 44 футболисти, треньори и служители на отбора са в самоизолация, а повечето от заразените нямат симптоми или изкарват заболяването съвсем леко.

Срещу Бенфика вратарят Жоао Монтейро бе принуден да излезе като полеви играч заради отсъстващите си съотборници.

Професионалната лига в Португалия и местните здравни власти пък продължават да си прехвърлят топката. От лигата твърдят, че не са получили молба за отлагането на срещата, а от генералния здравен директорат обявиха, че не е в тяхната юрисдикция да отложат мача.