Президентът на УЕФА - Александър Чеферин, говори след спешната среща между ръководителите на Европейската футболна централа.

Европейският футбол сериозно се разтресе след обявяването на проекта за създаване на Суперлига късно снощи. 12 от най-богатите отбори на континента се отделят в собствена затворена лига, в която ще канят други популярни и богати клубове, които да генерират умопомрачителни приходи.

Естествено, че УЕФА и ФИФА категорично се противопоставиха на всичко това, а на този етап на тяхна страна са и огромна част от феновете по света. Все пак говорим за проект, който ще унищожи футбола във вида, в който го познаваме.

На тази спешна среща УЕФА одобри новия си формат за Шампионска лига, но по-важното е, че "отцепниците" вероятно ще понесат доста тежки и крайни санкции. Глоби, както и изключване на отбори и футболисти са част от готвените рестрикции.

Чеферин потвърди най-голямото опасение на феновете, че играчите на отборите "отцепници", ще бъдат изхвърлени от всички международни състезания, включително и от Европейското първенство през лятото.

"Играчите, които участват в тази Суперлига, ще бъдат изключени от националните си тимове, включително за Световните и Европейските първенства. Няма да имат право да играят за родината си. 

УЕФА и футболният свят са обединени срещу този ужасен план, който няколко европейски клуба се опитват да задвижат. Тяхната цел са само парите.  Зад нас са отделните федерации, правителствата и феновете.

УЕФА връща 90% от приходите си обратно в отделните държави и техните футболни структури, не е въпросът в парите и нашия интерес.

Суперлигата е в интереса само на една дузина клубове, ще ги нарека "Мръсната дузина". Не можеш да промениш базовите принципи на футбола.

За тях няма солидарност и уважение към принципите и традициите, има само пари и пълни джобове. Благодаря на цялото футболно семейство с изключение на тези 12 клуба.

Ще изхвърлим тези 12 отбора без да се замисляме. Андреа Аниели (собственикът на Ювентус) е най-голямото разочарование за мен. Този човек ме излъга в очите, правил го е през цялото време. Говорихме в събота следобед и той ми каза да не се притеснявам, това са само слухове. След час му звъннах отново, но той просто ми затвори.

Явно алчността е по-ценна от човешките качества и морала".