Пловдивският Ботев официално поднови строителството на своя стадион "Христо Ботев".

В присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на спорта Красен Кралев и стотици фенове на тима, мащабният проект бе подновен.

Първоначално проектът стартира още докато Ботев бе собственост на КТБ, а новото съоръжение трябваше да е готово през 2015-а.

С фалита на банката строистелството бе стопирано и стадионът стоеше непокътнат до днес.

Премиерът Борсиов, който бе посрещнат с аплодисменти, обеща помощ на Ботев при строителството на "Колежа", но когато види, че действително се извършват такива дейности. Той допълни, че помощ ще получи и другият пловдивски тим - Локомотив.

"Днес помогнахме на Арда. Знаете, че за първи път са в елита. Помагаме им за осветление и терен - това, за което помагаме на всички.

Искам да помоля за нещо кмета и областния управител - да направят така, че Ботев и Локомотив да плащат символична концесионна такса от 100 лева, а да не плащат по 60 000 лева, както е досега.

Като видим строителството как върви, помагали сме на Пловдив и ще помагаме пак. В цял свят собствениците строят стадиони, но като видим, че се работи, ще помогнем - и на вас и на Локо Пловдив. Кранът като стои така, няма как да помогнем.

Трябва да има силни Ботев и Локо Пловдив. Действайте, и ние ще помогнем на двата отбора", каза Борисов.

Снимка: botevplovdiv.bg

Собственикът на клуба Георги Самуилов допълни:

"До този момент се стигна с много дълги препятствия, казуси и процеси, които трябваше да преодолеем. Обещах и сега си изпълних обещанието.

Това е ден, който всички ще запомним. Без съдействието на общинската и областна администрация нямаше да успеем. Искам да благодаря на Здравко Димитров, Иван Тотев и не на последно място присъствието на премиера Бойко Борисов е много важно за такива спортни съоръжения.

Ботев ще изгради този стадион. Ще получи от УЕФА четвърта категория.

Искам да се обърна към нашите футболисти - преди няколко дни се навършиха 102 години от слагането на жълто-черните екипи. Да са достойни и да се държат мъжествено на терена. Защото, когато паднем, срамът е за нас."