Испанският елитен отбор Селта (Виго) ще загуби един от основните си играчи за дълъг период заради проблеми извън терена.

Санти Мина получи ефективна присъда от четири години затвор заради обвинение за сексуално насилие.

Освен това нападателят ще трябва да плати на жертвата си компенсация в размер на 50 000 евро, а също така има и ограничителна заповед, според която в следващите 12 години не може да се доближава на повече от 500 метра. 

Мина, който е юноша на галисийския клуб, започна кариерата си обещаващо, след като през 2015 година се превърна най-младият играч от 80 години насам в Ла Лига, вкарал 4 гола в един мач. Той стори това при 6:1 за Селта срещу Райо Валекано и същевременно бе първият футболист на северняците с подобно постижение от 1979 година насам.

През същия сезон Мина премина във Валенсия, където изкара четири години и спечели Купата на краля, след което се завърна у дома. 

Обвинението за сексуално насилие бе повдигнато през 2019 година и касаеше случка, която се е разиграла през 2017 година в градчето Мохакар в Андалусия.

За негов съучастник бе посочен Давид Голдар, с когото са били съотборници в Селта, но в крайна сметка той бе признат за невинен.

С кариерата на Мина - по всичко личи - е свършено, защото когато излезе от затвора, той ще бъде на 30-годишна възраст и ще е прекарал четири години далеч от футбола. Разбира се, съществува вариант да бъде освободен предсрочно, но едва ли това ще се случи преди да излежи поне половината от присъдата си.

Мина има 296 мача и 78 гола като професионалист. Викан е и в юношеския, и младежкия национален отбор на Испания, но не записа мач за представителния тим на страната.