Футболният гранд Барселона е загубил над 120 милиона евро заради прекратяването на сезона поради пандемията от коронавирус.

Срещите от националния шампионат и от Шампионската лига бяха спрени в средата на март с цел ограничаване разпространението на инфекцията от Ковид-19, а надеждите са кампанията да бъде рестартирана през юни.

"Това, което знаем в този момент, е, че сме загубили между 120 и 140 милиона евро. Съвършено ясно е, че в края на отчетната година клубът ще бъде на минус. Трябва да съкратим разходите", коментира вицепрезидентът на каталунците Жорди Кардонер.

В сумата са включени загубите от продажба на билети за домакинските мачове и за посещение на клубния музей на "Камп Ноу", за артикули с клубната емблема, телевизионни права и други приходи.

Футболистите на Барселона се съгласиха да намалят възнагражденията си до 72 процента за периода на локдауна от март до края на сезона, което позволи на клуба да продължи да плаща пълните заплати на останалите около 500 свои служители.

Кардонер обясни, че общо дълговете на Барселона са в размер на 460-470 милиона евро, но това не е особено притеснително, защото те представляват по-малко от половината от генерираните приходи от клуба при нормален сезон.

Вицепрезидентът на Барса е предпазлив за подновяването на кампанията, като очаква мачове с публика да може да се играят едва в началото на следващата година.

"Ситуацията се мени всеки ден. Искаме да има сигурност за здравето на нашите играчи, защото това е най-важното в момента. Това е приоритет номер 1, но има и номер 2 и номер 3. В никакъв случай не трябва да се поемат рискове. Желанието ни е първенството да рестартира, но само при най-високи нива на сигурност. Ако нямаме тези гаранции, ние не сме готови да продължим. Говорим за хора, за техните животи, семейства", заяви Кардонер.

"Един от възможните сценарии след периода при закрити врати е на мачовете в Ла Лига да бъде разрешено да има публика не по-рано от февруари 2021 година. Това също е голям удар за нас, защото Барселона продава по 85 хиляди сезонни абонаментни карти", каза още той.