От Световната футболна централа ФИФА вече са информирали отделните футболни федерации за решението си да провежда Мондиали на всеки две години.

Това съобщиха някои западноевропейски медии, макар все още от ФИФА да няма нищо официално по темата.

Единственото, което знаехме е, че идеята е била обсъждана с национални селекционери и футболни ръководители от целия свят, но подробности от преговорите не бяха разкрити.

Очевидно решението е било да се пристъпи към тази промяна от 2026-а. Така след Мондиала в САЩ, Мексико и Канада, ще има надпревара само две години по-късно, през 2028-а.

И тези Световни първенства ще са във формат от 48 отбора, а не познатия до момента от 32 тима.

За да се подпомогне календара на клубните тимове, квалификациите ще бъдат много по-къси, като за класирането на Мондиал всеки един тим ще играе между 6 и 8 мача.

Сега това става много по-трудно, като най-кратките квалификации са в Европа и Африка, където за класирането си отбор може да изиграе само 8 моче. На места като в Южна Америка, това става с 18 двубоя, но за период от три години.

Позициите на Евопа и Южна Америка по този въпрос са ясни. Те са твърдо против, защото Световно първенство на всеки две години ще засегне континенталните им шампионати, които са доста силни и интересни.

Не така обаче мислят федерациите на останалите четири футболни конфедерации, които в разширен Мондиал на две години намират огромен шанс за развитие на своите отбори.

Очаква се при официално решение от ФИФА, да има бойкот и протести от страна на ФИФА и КОНМЕБОЛ.