Легендарният вратар на Глазгоу Рейнджърс и на шотландския национален отбор Анди Горам почина днес на 58-годишна възраст, предаде БТА. Горам, който има 260 мача за сините от Глазгоу в периода от 1991-а до 1998-а година, загуби битката със скоротечен рак, обявиха от клуба в социалните мрежи.

Като футболист той е бил пет пъти шампион, три пъти е вдигал Купата на Шотландия, а също така има и 43 мача с националния отбор на страната. Като вратар на Шотландия той пази на Европейските първенства през 1992-а и през 1996-а година. Любовта на феновете към него се изрази през 1999-а година, когато на прага на 21-и век те организираха различни анкети. Без никакво съмнение Анди Горам спечели вота за вратар номер 1 в историята на клуба.

След като напусна Рейнджърс, той имаше периоди в Шефилд Юнайтед и Мадъруел, както и кратък престой в Манчестър Юнайтед през 2000/01.

"Споделяме цялата скръб със семейството на Анди и искаме от името на директорите на клуба, играчите, треньорския екип, целия щаб да изразим нашите съболезнования. Ние ще уважим желанието им да бъдат само те в скръбта си, се казва в специалното изявление на клуба.

Горам обяви публично, че е болен от рак през април тази година и веднага започнаха кампании, за да му помогнат. Лекарите обаче обявиха, че му остава най-много шест месеца живот. Официално беше диагностициран с рак на хранопровода от ниво 4, а при прегледа му казаха, че болестта се е разпространила в черния му дроб, десния бял дроб, три прешлена и ребрата. С него беше синът му Дани, когато лекарите му дадоха епикризата.

Въпреки това Анди Горам посети няколко кръчми с фенове на Рейнджърс, за да им благодари и да обясни, че няма да спре да се бори за живота си. Самият той отказа предложението да започне химиотерапия, която би му гарантирала още три месеца живот.

Роден в Бери, покрайнините на Манчестър, вратарят заиграва най-напред в Олдъм, след което изкарва четири сезона в Хибърниън. Кариерата му приключва в скромните шотландски Елгин Сити и Куин ъф дъ Саут. След като излезе от терена, той започна да се занимава с треньорска дейност и да подготвя младите вратари