Синдикатът на професионалните играчи FIFPro поиска от ФИФА и УЕФА драстична промяна на календара на националните отбори, докато светът е в ситуация на глобална пандемия.

Генералният секретар Йонас Баер-Хофман призна пред BBC, че предложението вече е формулирано и ще бъде подложено на обсъждане.

Според организацията, лавина от проблеми ще настъпи след всяка пауза за мачове на националните отбори, като играчи ще се връщат с позитивни тестове за коронавирус или просто ще са принудени да се подлагат на 14-дневна карантина в родината си.

Така ще настъпят сериозни катаклизми и между клубовете и техните футболисти, тъй като именно те плащат заплатите и не могат да разчитат за определен брой мачове на звездите си след срещи на национални отбори.

"Тези мачове се играят заради големи договори, които са подписвани и не могат да бъдат нарушени без неустойки - обяви Баер-Хофман. - Но е време да помислим за играчите. Това, което се случи през септември и октомври, е безотговорно.

Да се викат играчи за контролни мачове... В този момент не може да се рискува здравето на футболист за приятелски двубой. Несериозно е.

Освен това, нека най-после да се мисли глобално, когато говорим за футбола в условията на пандемия.

Редуцирането на календара и премахването на всяко излишно пътуване за една сериозна група хора, каквато е футболен отбор, е задължително."