Швейцарската федерална прокуратура е спряла едно от разследванията си срещу дългогодишния президент на ФИФА - Сеп Блатер.

Става въпрос за разследване свързано с договора за телевизионните права на Световните първенства през 2010 и 2014 г.

Тогава ФИФА под ръководството на Блатер, е подписала договор с Карибския футболен съюз на стойност 600 000 долара.

Смята се, че сделката е на стойност доста под реалната цена на телевизионните права и е била сключена по изключително неизгоден за ФИФА начин. Естествено, подозренията са, че Блатер е получил сериозна сума "под масата" за тези си действия.

Швейцарската прокуратура не уточни защо прекратява разледването, но медиите в страната смятат, че е заради липса на доказателства срещу 84-годишния Блатер.

Любопитно е, че разследването се прекратява само няколко дни, след като Джак Уорнър бе обявен за корумпиран от американското правителство. Това е човекът, който подписва въпросния договор с Блатер, а по това време ръководи и футбола на Тринидад и Тобаго.

Срещу Блатер, който има забрана да се занимава с футбол до 2022-а, продължава да се води разследване по случая с Мишел Платини.

Става въпрос за подкупът от 2 милиона швейцарски франка, които Блатер е дал на легендарния френски футболист, по това време президент на УЕФА.

Двамата бяха в основата на скандала с избирането на Катар за домакин на Мондиал 2022.