Феновете на Челси и Манчестър Сити няма да могат да почувстват финала в Шампионската лига като празник, карнавал на футбола и специален момент, какъвто този мач винаги е бил.

По 6000 привърженици на двата тима ще пътуват за Порто на 29 май, където на стадион "Драгао" ще е големият сблъсък. Това е окончателното решение на УЕФА, а билетите вече се разпространяват от клубовете. Продажбата започва на 24 май, като ще е пакетна - билет не само за мача, но и за полета.

Но няма да има парти в нощта преди мача по улиците, нещо, което е традиция в годините за най-големия двубой в европейския футбол. Няма да го има и за шестте хиляди фенове-победители, който и да спечели, след края.

Мариана Виера да Силва, отговорник за вътрешния ред и сигурност в португалското правителство, обяви мерките за финала:

"Всеки, който пътува за мача в Порто, е трябва да дойде и да се върне в деня на двубоя. Всеки ще мине през тест за ковид, като чартърните полети ще са в условия на антиковид балон, както и целият престой на феновете в страната.

Ще има две фензони в града, напълно отделени от околния свят, а от там хората ще бъдат вкарвани директно на стадиона без контакт със заведения, граждани на Порто или едни с други. След края на мача всички те отлитат обратно. Никой няма да остане в Португалия за нощта след финала."

УЕФА също коментира, като президентът Александър Чеферин заяви:

"Нямахме право да лишаваме феновете от възможността да видят финала. Ясно е, че мерките са по-специални, защото ситуацията по света е такава. Направихме всичко възможно мачът да е в Англия, но не се получи."

Не е ясно защо, при условие, че двата финалисти са английски отбори. Там нямаше да има нужда и от антиковид балони, тъй като Лондон, например, не е в тежкия локдаун, който има в половината държави от Европа.

Мачът можеше да е на "Уембли", който е и почти два пъти по-голям от 52-хилядния "Драгао", а съответно - повече фенове щяха да бъдат на трибуните, без да се налага да летят до Португалия (допълнително оскъпяване).

Всъщност, ясно е - Порто е по-удобна дестинация за УЕФА от гледна точка на куп спонсори и официални лица (около 10 000), които трябва да са на мача заради ангажиментите и партньорските контракти на централата.

Чеферин обаче обяснява, че всичко се прави заради феновете...