Мениджърът на Килмарнък Алекс Дайър е получил заплахи и обиди на расова основа в писмо, адресирано до него и пристигнало в клуба.

Той е единственият тъмнокож треньор в елита на Шотландия, но след петата поредна загуба на отбора му, обидите от неизвестен фен са минали границите на спортната критика.

Килмарнък вече обяви, че полицията е започнала разследване и подателите на писмото ще бъдат намерени. Не се разкрива съдържанието му, но бе потвърдено от разследващите, че става дума за расистки обиди.

Отборът на Дайър е осми в класирането и преди негативната серия от пет загуби поред се смяташе, че прави съвсем приличен, дори добър сезон. Ужасната форма през месец декември променя това впечатление.

Самият 55-годишен треньор направи съвсем нелоша кариера като футболист в Блекпул, Хъл, Кристъл Пала, Чарлтън, Хъдърсфийлд и т.н. От три години е мениджър, след като дълго бе треньор на юноши и специалист по анализи в Уест Хем и Хъдърсфийлд.

Преди година, когато Стийв Кларк пое националния отбор на Шотландия, го взе за свой асистент. Но през лятото на 2020-а след офертата от Килмарнък, Дайър напусна другия пост, за да се отдаде изцяло на работата в клуба.