Президентът на Славия - Венцеслав Стефанов, е обект на разследване за расизъм от няколко институции, съобщи "Dsport.bg".

Внимание на изказванията на Стефанов са обърнали БФС, Комисията за защита от дискриминация в България, както и Международната асоциация за борба с расизма FARE и Европейската футболна централа УЕФА.

Повод за разследването са някои изказвания на Стефанов след мачове, в които той е използвал думи като "негър", "негри", "бежанци", "взимаме ги от джунглите" и още подобни дискриминиращи изрази.

Разследването е започнало след получен сигнал в БФС от страна на FARE, като на този етап именно родната ценрала е ръководният орган, който трябва сам да проведе първоначалното разследване.

Парадоксът в случая е, че самият Стефанов е член на Изпълкома на БФС. Макар наказанието да трябва да произнесе родната централа, УЕФА със сигурност ще следи внимателно случая.

На този етап има няколко възможни сценария, като най-лекият изглежда Венци Стефанов да отнесе глоба от 37 500 лева, каквато е заложена в правилника на родната централа за расизъм.

В Европа обаче подобни коментари често водят до оставки и край на кариерата във футбола на замесените.

Подобен бе случая с президента на английския футбол, който нарече чернокожите играчи "цветни" и бе принуден да подаде оставка.

Наскоро пък азербайджанският шампион Карабах публикува неуместен пост в Туитър, свързан с конфликта на страната с Армения, а авторът му бе принуден от УЕФА да напусне поста си и никога повече да не се занимава с футбол.

Добрата новина за Славия е, че думите на Стефанов се разглеждат като негово лично мнение, а не като изказване, направено от името на клуба.

В противен случай можеше да има и проблеми с лиценза на най-стария столичен клуб.