Сър Алекс Фъргюсън е едно от най-големите имена, което коментира появата на новата Суперлига, обявена в неделя вечер от 12 европейски гранда. Един от тях е "неговият" Манчестър Юнайтед - клубът, в който сър Алекс спечели над 30 трофея за 27 години като мениджър, а днес е почетен президент.

Въпреки позицията си на "Олд Трафорд", Фъргюсън не спести мнението си - а то е твърдо против новия проект, в който Юнайтед има основна роля. Той спомена "заличаване" на цялата футболна история от ерата на европейските турнири (с начало 1955 г.).

"Идеята за тази Суперлига е бягане и заличаване на 70 години история на европейския клубен футбол - каза шотландецът пред "Ройтерс". - Аз съм изминал пътя от играч в Дънфърмлин и после треньор в Абърдийн, до това да водя отборите си в Европа и да печеля трофеи в турнирите на УЕФА. Това е като да качиш Еверест и няма по-голямо удовлетворение във футбола. Като мениджър на Юнайтед достигнах четири финала в Шампионската лига и това със сигурност бяха най-специалните моменти за целия този период."

Други легенди също изказаха мнението си, като не крият истинските си чувства към новата лига.

"Това е пълен майтап, но и е обидно към историята на играта - каза Гари Невил, който анализираше за "Скай" мача на Юнайтед с Бърнли в неделя. - Моят клуб, както и останалите, подписали това споразумение, трябва да се срамуват от себе си. Отвратен съм, всичко е само за пари."

Легендата на Ливърпул Джейми Карагър не остана по-назад в критиките към собствения си клуб.

"Какъв срам... - написа той в Туитър. - Ливърпул, помислете за хората, създали историята на клуба преди вас, за ценностите им. Вие сте срам!"

Ръководството на Висшата лига пусна официалното си съобщение още в неделя около полунощ английско време.

"Феновете на всеки клуб тук в Англия, а и във всяка страна в Европа, мечтаят за това техният отбор да се изкачи до върха в местната лига, а после да опита да превземе турнирите на континента. Сега тази мечта ще умре, защото това предлага Суперлигата".

УЕФА заплаши 12-те клуба (и всеки, който ги подкрепи), основали новата Суперлига с изхвърляне от нейните структури за неопределен период. Европейската футболна централа планира в понеделник да обяви детайлите по революционните промени, които предлага да направи в Шампионската лига, но след съобщението в неделя за създаването на новата структура, това става периферна тема. Суперлигата на практика ще обезсмисли Шампионската лига.

Дори политиците реагираха, като Европейската комисия пусна кратко съобщение, че "следи процеса и няма да позволи свръхконцентрация на ресурси в няколко клуба за сметка на пирамидата на спорта".

А премиерът на Великобритания Борис Джонсън бе съвсем директен:

"Плановете за новата Суперлига са опустошителни за футбола и ще подкрепим властите в играта в техните действия против тези планове. Те ще ударят в сърцето местните футболни първенства, както и основата им - феновете. Клубовете, които се включват, трябва да дадат много отговори пред обществеността."