Ярко и зрелищно севилско дерби сложи точка на неделния ден в Примера дивисион, а празненствата този път бяха в червено и бяло в този луд по футбола град.

Севиля би Бетис с 1:0 с гол на Юсеф ен Несири в 27-мата минута. Имаше толкова положения, спорни ситуации, картони, изблици на емоции... Класика.

Първо хиляди фенове на домакина бяха изпълнили улиците около стадион "Рамон Санчес Писхуан" въпреки ограниченията и мерките в условията на пандемия. Те палиха факли и пееха, призовавайки отбора да победи градския съперник. Автобусът на Бетис бе посрещнат със залп от предмети, а полицията се намеси с коне и пусна в употреба палки, за да спре насилие срещу отбора на гостите.

На терена "зелено-белите" бяха крайно мотивирани от това посрещане и се хвърлиха здраво в битка. Бетис няма победа в дербито от 2018-а, но отново остана без такава заради 14-ия шампионатен гол за сезона на мароканската сензация Ен Насири.

8 жълти картона на играчи на терена плюс два за хора от скамейките обагриха допълнително дербито. Бетис помисли, че е изравнил, но попадение на капитана Манди бе отменено заради засада - и то правилно. В последната секунда с шут на отчаянието Набил Фекир от гостите прати топката на сантиметри встрани от гредата, за да е пълна драмата.

Снимка: Getty Images

След края имаше нерви и разправии, но двама големи - Хесус Навас от Севиля и Хоакин от Бетис, се прегърнаха приятелски в центъра на терена.

Това са символите на двата севилски съперника, живи легенди на своите отбори и агитки. Снощи двамата заедно счупиха рекорда за най-много участия в това дерби, като го играха да 20-и път. Навас е на 35, Хоакин - на 39. И двамата са от града, деца на академиите на двата съперника.

Кадърът с тяхната прегръдка казва всичко за този мач, който често надминава като страст и зрелище битките Реал - Барселона или дербитата на Мадрид.

В класирането Севиля е четвърти с 51 точки, а Бетис е шести с 42. Води Атлетико с 63.

Снимка: Getty Images