Шест месеца се изнизаха неусетно от Евро 2020, играно през 2021-ва в тези и без това шашави времена. А най-лудият, шокиращ и незабравим момент на това европейско първенство дори не бе неговият финал. Още на втория ден, на 12 юни, се случи припадъкът на Кристиан Ериксен в мача с Финландия в Копенхаген, оставил целия свят напълно невярващ пред телевизорите.

Сърдечният пристъп на халфа едва не отне живота му и, както казва един от най-близките му хора и първи треньори Мортен Олсен - всъщност това е единственото важно. Че Крис е жив и при семейството си.

Но самият той иска повече и е любопитно дали ще играе отново. Това е неговото желание, въпреки че изобщо няма да е лесно да го осъществи. Ето какво се случва около Ериксен, както и какви са вариантите му. Разкрива The Athletic в съдействие с най-близките му хора и няколко датски журналисти.

През август той за първи път от инцидента и престоя в болницата напуска дома си в Одензе, на датския остров Фунен. Хваща полета за Милано, за да разговаря с клуба, с който има договор - Интер. На следващия ден в Семпионе, парк в центъра на италианския град, хората изумени гледат как датчанинът се разхожда наоколо, а край него опитва да кара колело Алфред - тригодишният му син. Ериксен раздава автографи, снима сес с всеки, но не иска да каже дори дума за футбол.

По-рано същият ден е бил на базата на Интер в Апиано Джентиле.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Там се просълзява от посрещането на съотборниците, които запяват името му, очакващи го на входа на комплекса. Но минути по-късно чува това, което не желае да чуе. И въпреки това - чува това, което е очаквал да чуе. Няма как повече да играе в Италия. Не може да носи вече екипа на Интер, защото законите в страната забраняват на човек с неговия проблем и поставен дефибрилатор на сърцето да се състезава професионално.

Мартин Шуутс, който е агент и близък семеен приятел на Ериксен от юношеските му години, е с него в Милано в онзи ден. Той дори не говори с хората от Интер, знае всичко в детайлни обяснения от по-рано. Но няма как да не е до Кристиан. За него е важно само едно - Кристиан е жив. Останалото ще се нареди.

"Имаме вече няколко запитвания от европейски клубове - признава Шуутс пред The Athletic. - Ясно беше, че интерес ше има. Но това е изключително сложен момент за всички."

През февруари Кристиан ще навърши 30 години. Не иска да спира да играе футбол.

Снимка: Getty Images

Той изчезна напълно за медиите, феновете, за всички. Нито една публична изява преди ноември, въпреки че Датската федерация го покани на всички четири домакински мача на националния тим тази есен. Стадионът в Копенхаген скандираше името му, транспарантите висяха навсякъде, но Ериксен не се появи. Той е решил да не го прави, избягвайки дори обажданията на репортери, на които има пълно доверие и с които се познава от години. Извинил се е лаконично - иска време само за себе си и семейството. На съпругата Сабрина и двете им деца. Никой друг.

Отказал е запитване от BBC, CNN за големи видеоинтервюта, като дори аргументът "светът иска да ви види" не е успял да го разубеди.

Има само две изключения. Седмици след турнира отива на гости на капитана Симон Кяер, заедно с хлапетата. Говорят си, пият бира. Това е човекът, който му спаси живота, оказвайки първа помощ на терена в онзи ден. И негов много близък приятел от над 15 години. И днес двамата се чуват почти ежедневно, но Кяер отказва да каже каквото и да било по темата - дали си говорят за футбол, какви са плановете на Кристиан и т.н. Омерта.

В същото време от септември играчът тренира. Агентът му разкрива, макар и с неохота. Всеки ден Кристиан пристига на базата на Одензе, родния му клуб, около 20 минути преди края на тренировката на първия тим. Изчаква всички да се приберат от игрищата, тогава излиза там с неговите двама "човека". Единият е наставник на деца и юноши в клуба, познава Ериксен от съвсем малък.

Снимка: AP/БТА

Тримата си имат програма и постепенно играчът иска да си върне кондицията. През точно 15 дни прави тестове в Копенхаген, които да покажат дали има някакъв проблем със сърцето при увеличаване на натоварванията.

"Дотук всички са идеални, никакви проблеми", потвърждава агентът му.

И отново казва съвсем ясно. Кристиан иска да играе. Има право да играе на няколко места в Европа. Вариантите са три:

- Отказване - към момента отхвърлено категорично от самия играч.

- Връщане в родния Одензе, в някой друг датски клуб или в някоя от страните, в които няма законов проблем той да играе. Например в първия му голям клуб - Аякс, където даже има човек с абсолютно същия проблем (Дейли Блинд), който продължава да играе и днес.

- Изчакване поне до лятото и придържане към тренировъчния режим, за да се прецени в каква форма и кондиция е.

Едно е сигурно. Ако има и най-малък шанс да се върне в нормално състояние на футболиста, който беше, Кристиан Ериксен ще играе отново. Но не и само, за да попълва бройката.

Снимка: Getty Images