Синът на футболната легенеда Зинедин Зидан - Лука, е изявил желание да защитава цветовете на Алжир.

Той има правото да играе за африканската страна, тъй като родителите на Зинедин са именно от Алжир.

Желанието на Лука шокира всички във Франция, защото баща му е истинска икона в страната и може би най-великият френски играч заедно с Мишел Платини.

21-годишният Лука е вратар на Реал (Мадрид), където под ръководството на баща си изигра 2 двубоя. Той има мачове за всички юношески тимове на Франция, а през 2015-а триумфира с титлата от провелото се в България Европейско първенство до 17 години.

Въпреки това, на мъжко ниво той има намерение за играе за Алжир. Друг е въпросът, че едва ли Лука някога щше достигне нивото, за да бъде титулярен вратар на "петлите".

Неговите баба и дядо бягат от родния си Алжир още през 1953-а, 19 години преди раждането на баща му Зинедин, който е петото им дете.

Треньорът на Реал никога не е крил алжирските си корени.

"Горд съм, че съм французин от Марсилия, но в моите вени тече берберска кръв. Чувствам се част от този район и изключително горд от произхода си", заяви той преди време.

Въпреки, че е обожаван във Франция, много от по-консервативните хора в Алжир са негативно настроени към него.

Те не одобряват брака му с християнката Вероник. Четирите му сина пък не са възпитавани в нито една религия, а Зинедин е признавал, че макар да е мюсюлманин, никога е практикувал религиозните обичаи. 

Преди историческия първи мач между Алжир и Франция през 2004-а, Зидан получава смъртни заплахи, а медиите в африканската страна пишат, че баща му е избягал през 1952-а, за да се бие за Франция в гражданската война. Естествено, Зинедин отрича това.

Има и голям спор около повиквателната му за алжирския национален тим в началото на 90-те. Някои фенове поддържат идеята, че той е отказал поканата, а Зидан е заявявал, че такава не е имало.

Темата за французите с алжирски корени нашумя в последните дни, когато Алжир спечели Купата на Африканските нации за втори път в историята си.

Стотици хиляди излязоха по улиците на френските градове, най-много в Париж и Марсилия, за да празнуват титлата на "пустинните лисици", с чиито екип скоро можем да видим Лука Зидан.