Четири години след трагедията с аржентинския нападател Емилиано Сала, който загина в самолетна катастрофа в Ламанша, съдебните битки около трансфера му продължават.

Частният самолет, превозващ играчът от Нант до Кардиф се разби във водите на Ламанша, а на фона на трагедията двата едноименни клуба започнаха съдебни битки помежду си.

От френския Нант си искаха договорените 17 милиона евро за траснфера, които обаче Кардиф все още отказва да плати.

Мотивите на уелския клуб са, че те така и не са използвали услугите на играчи и предвид обстоятелствата, не бива да плащат за неговия трансфер. От Нант обаче си искат парите за този трасфер, защото на практика без него Сала никога нямаше да се качи на самолета за Кардиф и трагедия нямаше да има.

Преди дни Спортният арбитраж в Лозана застана на страната на Нант и отхвърли жалбата нa Кардиф, като уелсците все пак ще трябва да платят тези 17 милиона, за които има и подписан предварителен договор още през 2019-а.

Това накара клуба, който през този сезон едва се спаси да не изпадне от второто ниво на английския футбол, но по времето на траснфера бе във Висшата лига, да заведе дело директно срещу Нант.

Делото ще е за пропуснати ползи и ще бъде на стойност 110 милиона евро.

Мотивите на клуба от уелската столица са, че именно ора от Нант, както и мениджърът на играча са организирали фаталния полет, отнел живота на Емилиона Сала.

Становището на Кардиф е, че Сала можеше да вкара ценни голове, които да спасят клуба от изпадане и да му спестят огромите финансови загуби. Също така се отчита факторът за евентуална продажба на аржентинеца в по-голям клуб.

Разбира се, всичко това са хипотези и предположения, но тепърва съдът ще решава дали Кардиф има основание да търси каквато и да е компенсация от Нант, защото що се отнася до чисто футболните правилници и договори, то френският клуб рано или късно ще си получи своите 17 милиона.

Собственикът на Кардиф - Винсънт Тан, сподели: "Нямахме възможността да използваме един обещаващ играч. Може би Сала щеше да вкара головете, които да ни спасят през онзи сезон. Изпадането ни донесе загуби от 100 милиона, които просто можеше да избегнем с нападател като него.

Не е играл нито мач за нас, защот да плащаме за трансфера му? Нант и агентът му организираха пътуване с нелицензиран пилот, за да спестят пари, а всичко това нанесе огромни загуби за нашия клуб".