Смущаващи разкрития от фаталната самолетна катастрофа с футболиста Емилиано Сала излязоха на бял свят.

Припомняме, че 28-годишният аржентинец загина в началото на 2019-а, когато частният самолет, който го превозваше от Нант към новия му клуб Кардиф, се разби във водите на Ламанша.

С него на борда бе пилотът Дейвид Ибътсън, който също загуби живота си и тялото му така и не бе намерено, а публикуваните от "BBC" записи от телефонен разговор, разкриха притеснителни подробности за състоянието на самолета.

Ибътсън, за когото съдът установи, че не е имал разрешително да превозва пътници през Ламанша, е превозил Сала от Кардиф до Нант, а два дни по-късно е трябвало да върне аржентиенца до уелската столица за първа тренировка в новия му клуб.

Между двата полета пилотът звъни и говори със свой приятел, а публикуваните от "ВВС" записи показват, как Ибътсън директно изразява притеснения за надежността на летателната машина.

"Докато летях над канала (Ламанша) се чу силен трясък. Бам, веднага проверих параметрите и те бяха наред, но със сигурност ситуацията бе притеснителна.

В това 35-годишно Малибу постоянно има малки пробойни. Усещаш съвсем лекичко как отнякъде влиза въздух. Освен това при мен влизат адски много изпрания от изгорели газове.

Този самолет трябва да отиде веднага в хангара, има и проблем с педала за лявата спирачка.

Обикновено държа спасителната си жилетка между седалките, но повярвай ми, утре ще летя с нея", казва той в разговор с приятеля си.

Още в дните след катастрофата стана ясно, че самолетът не е бил в най-доброто си състояние, защото едно от последните съобщения на самият Емилиано Сала бяха свързани с това.

Към свои приятели той бе писал: "Човече, страх ме е", както и "Този самолет се разпада".

Три години след фаталната катастрофа за виновен бе признат 66-годишният Дейвид Хендерсън, който всъщност е трябвало да превози Сала, но преотстъпва ангажимента на нелицензирания Ибътсън.

Разследването установи, че лошото време и несъобразена маневра на висока скорост са причните пилотът да изпусне контрол над самолета и да се разбие в Ламанша.

Разкрития на футболният агент Уили Макай твърдят, че от Кардиф са предложили на Сала да лети с редовен полет от Париж, но той е искал да има повече време за сбогуване с приятелите си в Нант, заради което се е стигнало до наемането на този частен самолет.