Спортният министър Димитъв Илиев призова ръководството на БФС да подаде оставка. Думите му идват след обединението на всички футболни фенове, които са категорично против сегашната власт.

Илиев бе категоричен, че футболната централа се крие зад УЕФА и МВР в решението си мачът с Унгария да се играе без публика.

И въпреки че феновете призовават за отнемане на лиценза на БФС, Илиев предупреди, че темата е много деликатна и трябва всеки ход да се премисли внимателно.

"Най-нормалното нещо е, когато народът не те иска, да си тръгнеш, защото те са там заради хората. Това е, което искат хората, заяви Илиев в ефира на bTV по повод управлението на БФС. - Ще гледам мача, но няма да съм на стадиона. От морална гледна точка не е Ок, аз да се изтипосам вътре, а феновете да не са. Хората трябваше да гледат мача от вътре. Ако някой протестира срещу нещо, най-вероятно има право да протестира. Ако днес затваряме вратите, на следващия мач какво ще направим? Хората ще спрат да протестират ли? Аз се съмнявам.

Това, което разбирам от изявленията на БФС е това, че те се крият зад УЕФА и СДВР. Вчера стана ясно, че от СДВР никога не са казвали, че мачът не може да се проведе с публика и никога не са отказали да охраняват мача. Трябва да видим и другата страна. Това криене зад решението на УЕФА дали е провокирано от БФС с предварителна кореспонденция с тях.

БФС организира и администрира футбола в България. Най-голяма е моралната щета върху хората. Трибуните са строени, за да бъдат пълни, а не да ги държим празни. Аз мисля, че хората, когато ясно казват своето желание, няма нищо лошо човек да отстъпи мястото и да даде шанс на някой, който може би ще се справи по-добре. Смятам, че така е редно.

Има много ясни правила, при които Министерството на младежта и спорта може да отнеме лиценза на една федерация. В историята има такива намеси на други министри в други спортове.

Всеки опит на държавата да се меси в спортна федерация не е завършвал добре. Ако ние вземем лиценза на БФС, до какво би довело това? Ние имаме ясна позиция. Категорично против сме това да се затваря стадиона. Затворен е, но това не зависи от нас. Аз нямам право да искам оставката на който и да е президент на федерация.

При положение, че изключват клубове и затварят стадиони... Не знам доколко осмисля тяхното съществуване поден тип поведение и управление. Но не е в моите прерогативи да искам подобно нещо. Като гражданин имам много силно изразена позиция по този въпрос. Ако не бях министър на спорта, щях да поискам със сигурност, щях да се присъединя към протеста.

Абсурдно е да забраниш на феновете да подкрепят любимия си отбор. За мен изглежда като срам и провал, абсурд, който не трябва бъде допускан. Провокирано е само и единствено, защото някой се страхува, че ще му бъде поискана оставката", заяви Илиев.