Рахийм Стърлинг коментира темата, която от сряда занимава феновете по света - дузпата, с която Англия стигна до успех срещу Дания в полуфинала на Евро 2020.

Крилото спечели наказателния удар, промъквайки се между двама играчи на съперника, като изглеждаше, че контакт между тях почти няма. Не такова обаче е мнението на самия Стърлинг.

"Влязох в наказателното поле много бързо, техният футболист протегна крак и ме препъна. На такава скорост, няма как неговият крак да не ме събори. Нарушение за мен има, то е очевидно и съдията беше прав", каза Рахийм по темата пред английските медии.

Един друг казус също се обсъжда около ситуацията - втора топка на терена се е търкулнала секунда преди пробива на Стърлинг отдясно, довел до дузпата. Тя е на игрището и в момента, в който се извършва нарушението.

Датчаните протестираха и за това, но се оказва, че тук вече говорим изцяло за интерпретация от страна на рефера. УЕФА изясни казуса като припомни как са нещата според буквата на закона.

Правилото за втора топка на терена (5.3 в Правилника от Законите на играта) гласи:

"При поява на допълнителна топка, реферът трябва да:

- Спре играта, но само ако тя пречи на действията в момента.

- Да остави играта да върви, ако не пречи на нея, и да отстрани топката от терена при първо спиране."

Нидерландският рефер Дани Макели направи именно второто, преценявайки, че топката край аутлинията не е е била по никакъв начин в състояние да влияе на играчи или на самите действия на атакуващия отбор.

Макели е полицай в родината си и известен като един от най-стриктните рефери, понякога дори буквално следващ правилата. В случая и той, и асистентът му с флага са видяли втората топка, но са преценили, че няма нужда да се спира играта при такава опасна атака на единия отбор.