Георги Петков счупи страхотен рекорд на Европа. Вратарят пази на България днес срещу Кипър и стана най-възрастният европейски играч взел участие в официален мач за национален отбор на страна от Стария континент.

Историческото участие на Петков, който е на 42 години и 247 дни, идва повече от 10 години след последната му игра с националния екип (0:0 с Грузия през 2008 г.).

Снимки: Bulphoto

На първо време българинът би рекорда на Илайша Скот, легендарен вратар на Ливърпул и Северна Ирландия, пазил на страната си на 42 г. и 200 дни (през март 1936 г. срещу Уелс).

Така Петков е №1 сред европейските вратари, появили се под рамката на националния си тим в официален мач.

Но е още по-впечатляващо, че той е и най-възрастният европейски играч изобщо в национален екип на терена, ако говорим за официални двубои в професионалния футбол.

Само три имена на играчи от Европа са пред него в списъка на RSSSF - световния институт за футболна статистика.

Йоргос Куда е на върха на тази класация (общо №3 в историята), който игра за Гърция на 48 години и 301 дни.

Легендата на ПАОК е наричан Александър Велики, но той играе на впечатляващата възраст само в един мач - нещо като бенефис, за който е извикан през 1995-а, цели 11 г. след отказването му от футбола.

Следва Били Меридит, уелски футболен великан в атака (играл за Сити и Юнайтед в град Манчестър), който е непрофесионален играч и на 45 г. и 229 дни още носи екипа на националния отбор (за по 1 мач годишно, обикновено).

Третият европеец пред Гошо Петков остава Василис Хаципанагис, който на 45 г. и 49 дни е повикан, за да играе 20 минути в контрола срещу Гана и да вземе награда за цялостен приност към футбола в Гърция. Тоест - и той не постига рекорда си в официален двубой!

Снимка: Getty Images

На върха е Бари Дюсбъри, който играе за Сарк - остров в Ламанша с 500 души население. Мачовете му не са официални, разбира се, а и островът не е член на ФИФА.

Следва Джордж Уеа, който се включи в мач за Либерия срещу Нигерия тази година на 51 години, но ... той се отказа преди 20 години и това бе шоу. В същия мач през септември на терена се пусна сам и треньорът Джеймс Деба, който също не може да мине за професионален играч на неговите 48 години.

Всъщност, за рекорда спокойно може да претендира Есам ел Хадари (вратар от Египет), който на 45 г. и 16 дни пази на Мондиал 2018 срещу Саудитска Арабия.

Той е първият в списъка - иначе №11 в листа, реално действащ професионален играч, влязъл на терена в официален мач на родината си. В десетката преди него са случаи като на Уеа и играчи без визитки на футболисти от места като Британските Вирджински острови и Монтсерат.

Снимки: Bulphoto