Изпълнителният директор на Евертън Саша Разянцев извади от "кухнята" на Висшата лига новина, която се очаква да има развитие в следващите дни.

Според шефа, на заседанието в сряда на представители на клубовете в английския елит е обсъдено решение с празни стадиони от идния уикенд. Причината - все по-големите опасения от разпространение на вируса Covid-19 (коронавирус, както е популярен).

Според Разянцев, от понеделник, 9 март, Висшата лига би трябвало да обяви официално решението си. През този уикенд мачовете ще се изиграят по план, с пълни трибуни.

Английските шефове на футбола са поискали помощ и от италианските си колеги, които вече наредиха пълно затваряне на трибуните за всички спортни състезания до 3 април.

Въпросът е обсъден и с парламента на Великобритания, като неофициално се знае, че оттам също е получено насърчение тази мярка да бъде предприета.

"Ситуацията е извън спортни и футболни параметри - обясни Разянцев, цитиран от "Гардиън". - Никой не би искал най-силното първенство в света да се провежда пред празни трибуни. Но е неизбежно да се случи. Не знам какво ще е усещането да се гледат мачове без нито един зрител в Англия, където атмосферата е специална. Но няма как да избягаме от това, че светът предприема мерки."

Засега Висшата лига отказва да коментира такъв вариант официално, но вече забрани децата-талисмани, които излизат с играчите преди мачовете.

Както и ръкостисканията преди и след двубоите между двата отбора.

Няколко клуба отделно обявиха списък с мерки, които ще се взимат по време на домакинските им двубои. Включително с медицински лица на всяка трибуна, които да реагират при сигнал, че някой зрител има симптоми на вируса.