Когато преди по-малко от месец България спечели бронзовите медали от Европейското първенство в Кошице, Словакия, мнозина у нас разбраха, че мини футболът е нещо много повече от чисто забавление. За десетки хиляди практикуващи, той е начин на живот, а на световната спортна карта все повече са прогнозите, че тази разновидност на любимата ни игра тепърва ще става все по-популярна, а и комерсиална.

Българската асоциация по мини футбол (БАМФ) е сред най-младите спортни организации у нас, но въпреки това може да се похвали със сериозни постижения. Без финансиране от държавата и взаимодействие с Министерството на спорта БАМФ намери начин да разшири картата на аматьорския футбол у нас до невиждани мащаби.

А всичко това прави още по-голямо впечатление, когато погледнем празните стадиони на професионалния ни футбол, заниженото качество на играта и липсата на международни успехи на клубно и национални ниво. Затова и във втория сезон поредицата "Тръпката е навсякъде" решихме да ви покажем отблизо добрия пример. 

За първи път цели 32 отбора премериха сили във финалния турнир - Шампионска лига 2022 на терените на община Несебър в курорта "Свети Влас". Отборът на "Тера Трак" спечели 12-ата титла на България и за първи път шампионският трофей отпътува за Велико Търново. 

Играчите на треньора Тихомир Тодоров триумфираха с 3:1 на финала срещу DXC Technology. Две от попаденията за победителите реализира Любомир Генчев, който беше част и от националния отбор на България, завоювал бронзов медал на Европейското. Любомир бе избран и за най-добър футболист на турнира, награда, която той сподели с брат си Явор, също част от отбора на шампионите. Двамата са синове бронзовия медалист от САЩ '94 - Бончо Генчев, но не бяха единствените момчета в турнира с футболна кариера и на по-високо ниво. 

Общо 32 отбора участваха в шампионата, който се игра на спортната база в Свети Влас. Надпревара продължи четири дни и мина през групова фаза и елиминации. Видяхме мнозина бивши професионалисти, но и много футболни ентусиасти, които все още пазят духа на футболните ценности без да печелят пари от любимата игра.На терените видяхме тимове със споносри и почти професионална организация, както и отбори, съставени на приятелски принцип и без особени претенции.

В този филм ще ви покажем как се случва магията на българския мини футбол и ще ви срещнем с малка част от неговите герои. Като един от селекционерите на България - Николай Михов, националите Спас Милушев, Денислав Александров - Меси, Тодор Малинов, Любо Генчев, най-добрия вратар у нас Венци Димитров и още половин дузина футболни фанатици. 

Президентът на БАМФ Борислав Александров, който е начело и на европейската централа, дава формулата на успеха на минифутбола у нас, а заедно с хора като пионера в това направление Пламен Божидаров и още повече от 50 техни сътрудници, организатори, делегати и съдии те правят така, че България да е истински фактор в един от най-масово практикуваните спортове в света. Не пропускайте филма, за да се запознаете с героите, защитаващи последния бастион на българския футбол!