Босненският треньор Бруно Акрапович влезе завинаги в историята на пловдивския Локомотив след историческата първа Купа на България, която завоюва с тима.

Той даде обширно интервю за предаването "Домът на футбола" по "Диема", в което говори за престоя си в Локомотив и родния футбол.

Може би една от най-интересните теми бе мнението на Акрапович за футбола у нас.

Той има богат опит като играч в Германия, където играе 17 години. В четири от тях Акрапович е съотборник с Юрген Клоп, който прави фурор начело на Ливърпул и е сред топ треньорите в света.

"Разбира се, че когато говоря с приятелите си в Германия, искам да представя българския футбол в добра светлина. Но честно, изумява ме едно нещо. Страна с такива възможности в сравнение с останалите на Балканите, а толкова малко таланти.

В Първа лига играят доста стари футболисти. Но защо ли? Защото имат качеството и волята, а младите не могат да поемат щафетата.

Трябва да се погледне сериозно върху работата с младите. Някой трябва да ги натисне, да им покаже пътя. От моите наблюдения, те нямат достатъчната мотивация да играят.

Те са по-мотивирани да ходят в добрите дискотеки и да празнуват.

Някой трябва да ги убеди да се откажат от лесния път и да се концентрират върху футбола.

Естествено, че липсват и треньори. Тези в школите са слабо платени. Просто се назначават хора, които да се занимават с децата за няколко часа.

За да искаш резултати, трябва да промениш коренно системата. Трябва да каже край, не става така.

Виждаме, че в страни като Германия, когато нещо не върви, се сменя цалата система. Започва тотална реформа, а тук нищо не правите по въпроса. Там нищо не се оставя на случайността. Тук има схващане, че с приказки можеш да станеш играч. Никой не е успял с приказки, повярвайте", заяви Акрапович.

Той не пропусна да спомене, че е горд от напредъка на Юрген Клоп. Босненецът дори заяви, че двамата са в отлични отношения и са добри приятели.

Като една от тайните за успеха на Локомотив той изтъкна непрекъснатите караници с президента Христо Крушарски.

"Любимото ми нещо е да се карам с президента. Тогава се раждат правилните решения. Никога не сме на една позиция. Дали за играчи, резултати, бъдеще на клуба и каквото и да е, винаги спорим. Това обаче е позитивно, така винаги има различно мнение, което понякога е по-добро от твоето".