Изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев разкри, че спряганият за нов собственик на клуба Васил Божков вече е платил 3 млн. лв. от дълговете на "сините". Той обясни, че е приел поканата на бизнесмена, защото идеите им за развитието на клуба съвпадат и уточни, че до натрупването на милионите дългове се е стигнало заради некомпетентното управление на Спас Русев.

"Беше един дълъг процес, първата поканата я получих от Спас Русев. След като получих едни документи, за които настоявах, и се запознах с реалното състояние на клуба, отказах през януари. Дни по-късно Васил Божков ме покани в качеството си на бъдещ собственик", каза Колев в предаването "Тази сутрин" по bTV и добави: "Получих гаранции, че ще имам правомощия за развитието на клуба, оцеляването и дългосрочността на проекта".

"Предполагам, че на Общото събрание на 6 март за собственик на "Левски" ще бъде обявен Васил Божков. Той е един прагматичен човек, който развива различни бизнеси. Неговото завръщане във футбола може да бъде само в полза на "Левски". Планът на този етап е да има "Левски". Не сме близки с Божков, срещнах го за първи път преди месец. Предполагам съм му направим впечатление с работата си във футболния съюз. Разговорът ни беше насочен към състоянието на клуба и какво трябва да направим, за да се подобри. Идеите ни съвпадат", заяви изпълнителният директор на "Левски". Според него дълговете на "Левски" са натрупани заради неправилно и некомпетентно управление на Спас Русев.

"Първоначалното влизане на новия Управителен съвет бе със задача да се направи одит. Откриха се дългове от над 32 млн. лева, натрупани с лекота заради некомпетентно управление. Парите са харчени погрешно, с меко казано странни решения - привличане на футболисти с високи заплати за България и неплащане на данъци. Направен е опит "Левски" да се конкурира с "Лудогорец" с даване на големи заплати на предполагаеми звезди, които не го заслужават. Има различни счетоводни техники, така че да се направят тези задължения да изглеждат 18 млн. Давани са заеми, които са дължими към различни кредитори. Не става дума само за БТК. Не съм видял схема за източване на клуба", свидетелства Колев. Според него за всички е станало ясно, "че Спас Русев не е управлявал клуба правилно".

"Трябва да се направи един много тежък оздравителен процес, защото "Левски" е клуб с традиции и не можем да се откажем от борбата за титлата. Евролицензът не е заплашен. Най-важният срок е 5 март, когато трябва да изпратим документите до УЕФА. Голяма част от задълженията, малко повече от 3 милиона, вече са платени от Божков", обясни Павел Колев.

Той допълни, че една от темите на дискусия сред ръководните фактори е козирката на стадиона, но по-важно към момента е спасяването на клуба. "Ще ни трябва поне година, година и половина, за да се преборим за оцеляването на "Левски". След това ще мислим и за козирката", завърши Колев.