Британският премиер Борис Джонсън предложи Великобритания да приеме всеки един мач от предстоящото Европейско първенство по футбол, което ще се проведе през лятото.

На Острова вече са ваксинирани над 20 милиона души и се очаква третият локдаун да приключи скоро. Освен това се очаква феновете да се върнат на стадионите на 17 май, като част от плана на Джонсън към бавно нормализиране на живота.

По план Европейското първенство трябваше да се играе миналата година, но бе отложено с 12 месеца. Полуфиналите и финала ще се играят на "Уембли", но британският премиер предлага всички срещи да са на територията на страната.

Тези планове са част и от подготовката на Великобритания за съвместна кандидатура с Република Ирландия за домакинство на Световното първенство през 2030 година.

Шансовете за Евро 2021 обаче не са големи. Шефът на УЕФА Александър Чеферин бе сред главните инициатори надпреварата да се играе в няколко европейски града и все още подкрепя тази идея.

По план националният английски стадион "Уембли" трябва да приеме седем мача, сред които последните три.

"Ние приемаме Европейското. Приемаме полуфиналите и финала. Ако искат да домакинстваме на още мачове, сме готови, но засега това са преговорите с УЕФА", заяви Джонсън пред медии.

Що се отнася до Мондиал 2030, Великобритания и Ирландия най-вероятно ще са в конкуренцията на Мароко, който също иска шампионата. Там ще помагат още Алжир и Тунис, които искат да се включат в кандидатурата. Ще има обща кандидатура и от Южна Америка - на Аржентина, Парагвай, Уругвай и Чили.