Бразилската легенда Пеле отдавна е канонизиран като човекът с най-неточните прогнози във футбола. Нещо повече - фактите сочат, че щом той посочи своя фаворит, сякаш му хвърля проклятие и неизменно се стига до провал.

И ако при Пеле става въпрос за микс от суеверие и лични симпатии, отдавна сериозното даване на прогнози се е превърнало в сложен алгоритъм от изчисления на обективни и субективни фактори.

Суперкомпютър, който в последните 10 години показва впечатляващите 86 процента успевамост в прогнозите, направи своите изчисления за предстоящия Мондиал 2022. А резултатите са повече от любопитни.

Бразилия и Франция играха на в паметния финал на световното през 1998 година, когато "петлите" спечелиха с 3:0 и стъпиха на футболния Еверест. Идентична е и прогнозата за предстоящото световно, като изчисленията са категорични - двата тима отново ще стигнат до финала и отново французите ще ликуват.

Което би означавало две последователни световни титли, след като играчите на Дешан спечелиха и мондиала през 2018-а в Русия.

Прогнозата на суперкомпютъра е сериозно подплатена с куп мотиви. Франция е фаворит номер 1 за достигане до финала, изпреварвайки Бразилия най-вече поради един съвсем естествен фактор - силата на потенциалните съперници по пътя.

Селесао е в група G с Швейцария, Сърбия и Камерун. Ако спечелят групата, ще играят с втория отбор от Група H (Португалия, Уругвай, Южна Корея или Гана). Дотук всичко е по план и Неймар и компания не би трябвало да имат проблеми. Но на четвъртфиналите най-вероятно ще се изправят срещу победителя от Група Е, където са други два от топфаворитите на световното - Испания и Германия.

Снимка: Getty Images

Пътят на Франция пък изглежда доста по-лек. "Петлите" са в група с Дания, Австралия и Тунис, която не би трябвало да имат проблеми да спечелят. След това на 1/8-финалите ще играят с втория от група С, където подгласник на Аржентина се очаква да бъде някой измежду Мексико, Полша и Саудитска Арабия.

Абсолютно преодолими отбори за Франция, което на практика означава, че достигането до ¼-финал е в кърпа вързано. Там съперник на актуалните световни шампиони ще е победителят от Група В (най-вероятно Англия) или вторият от Група А - ако приемем, че Нидерландия няма да има проблеми за първото място, то потенциалните съперници за "петлите" са Сенегал, Еквадор и Катар.

Така че пътят на Франция чак до полуфиналите изглежда съвсем приемлив, а единственото по-сериозно потенциално препятствие ще са англичаните.

Снимка: Getty Images

Колкото до шансовете на останалите отбори, само в две групи има по два тима, коити са сред десетте най-големи фаворита за краен победител - вече споменатата Група Е (Испания и Германия) и Група F (Белгия и Хърватия).

На база на всички сложни изчисления, четворката на фаворитите за достигане до полуфинал е съставена от Франция, Бразилия, Испания и Нидерландия, а след тях са Аржентина, Германия иАнглия.

За отбелязване е още нещо любопитно. Според суперкомпютъра, скрит фаворит за спечелване на турнира е...Аржентина. Само допреди година това изглеждаше в сферата на невероятното предвид лошата форма на тима.

Снимка: Getty Images

Но след това Меси и компания влязоха в изумителна серия без загуба, а само преди месец в битка за Финалисима смачкаха европейския шампион Италия с 3:0. Същата Италия, която суперкомпютърът сочеше за скрит фаворит на Евро 2020 с шанс 7.6 процента. За справка - коефициентът на Аржентина за Мондиал 2022 е 8.

Разбира се, трябва да се направи важното уточнение, че при издънка на някой от фаворитите в групите, тоест да се продължи напред като втори, а не като първи в класирането, всички предварителни изчисления отиват по дяволите, защото се размества цялата схема на турнира.

А дали машината ще познае - ще разберем след 160 дни.

Снимка: Getty Images