Жозе Моуриньо изненадващо определи бранителя на Англия Кайл Уокър за играч номер едно на Евро 2020.

Португалецът анализира турнира за медията TalkSport паралелно с ангажиментите си като нов треньор на Рома. От тази седмица Специалния вече е в Рим и вероятно се е насладил на празненствата.

Именно Жозе бе сред експертите, които познаха финала още преди старта на надпреварата, а и той даде прогноза за победа на Италия над Англия.

"Уокър се представи на невероятно ниво - каза Моуриньо. - От първия до последния мач, като краен бранител, като централен... Той имаше няколко роли, но се справи идеално.

Англия бе с най-силната защита на първенството, а неговата скорост даде на Гарет Саутгейт възможност да изтегли линията на отбраната много далеч от вратата."

Специалния обаче не бе така благосклонно настроен към самия Саутгейт за решенията му във финала. Първо - за смените му, а после и за разпределението на изпълнителите на дузпи.

Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака изпуснаха за англичаните, което стигна на Италия да вдигне трофея.

"Когато видях в 119-ата минута да излизат Джордан Хендерсън и Кайл Уокър, бях изумен - каза Жозе. - Това са двама опитни бойци, в които аз виждах изпълнители на дузпи. Това са хора, вдигали титли, играли финали...

Не мога да кажа, че съм съгласен с Гарет тук. Все пак той взима решенията и трябва да ги уважаваме, но да се лишиш от толкова опитни хора за сметка на такива, които едва започват да се запознават с това какво е да играеш на финал...

Освен това няма как да приема, че Букайо Сака получи петата дузпа. Да оставиш на 19-годишно момче без опит, без история на изпълняване на важни дузпи, да бие последната... Това е твърде голяма отговорност и момчето не заслужаваше върху него да бъде струпано такова напрежение.

Къде бе Стърлинг? Къде бе Шоу? Те са играчите, които трябваше да бият последните дузпи. Не Санчо и Сака."