Нов голям скандал е на път да взриви футбола, като основната причина е пандемията и различните ограничения, които страните по света налагат заради нея.

Клубовете от Висшата лига имат намерение да не пускат звездите си за мачовете на националните им отбори, ако не бъде направено изключение по строгите правила за карантиниране за страните в "червения списък" за Великобритания.

Ливърпул вече обяви, че Мохамед Салах няма да пътува за Египет в началото на септември за световни квалификации, тъй като страната е с ограничения.

И след завръщането на играча, той ще трябва да влезе в 14-дневна карантина, което ще го извади от мачовете на клубния му отбор до... на практика следващата пауза на националните отбори през октомври. И после - пак същото. Извън игра за още 3-4 мача от първенство и евротурнири.

Клубът от Висшата лига е уведомил египетската федерация, че няма никакъв проблем Салах да пътува за Габон, където е вторият от двата мача на тима му, тъй като тази държава не е в "червения списък". Но не и за двубоя срещу Ангола в Кайро.

Оказва се, че Ливърпул не е единствен, както разкри вестник "Guardian".

Повечето клубове от Висшата лига, включително всички грандове, са подписали споразумение помежду си и искат от правителството на Великобритания да допусне изключение за футболистите.

Тоест - след два теста в рамките на 96 часа, те да бъдат допускани до тренировки и да играят, независимо, че се връщат в страната от държави в списъка с ограничения.

Няма отговор към момента, но скандалът зрее, защото ФИФА и синдикатът на футболистите никак не са доволни, че клубовете няма да пуснат асовете си в националните тимове.