Садио Мане от Ливърпул спази обещанието си и се появи на откриването на болницата в родното му село Бамбали в Сенегал, която вече е готова за работа.

Нападателят е основният двигател на проекта, след като неговото дарение от 693 000 долара покри почти изцяло разходите. Държавата е помогнала с някои детайли около оборудването.

Мане е герой за своето родно място, което е на 400 км от столицата Дакар - едно малко селце с около 1900 души население.

От там той тръгва за Европа преди почти 15 години, без пари и с един чифт обувки, за да мине през френския Метц, Залцбург в Австрия, Саутхемптън и сега - Ливърпул. Сенегалецът е европейски и световен клубен шампион с "червените" и една от големите звезди на световния футбол.

Но нещо повече - той остава отдаден на това да направи разликата за изключително бедното село, в което е роден.

Преди 2 години Садио присъства на едно друго откриване - на училището в Бамбали, каквото преди това никога не е имало. То бе изцяло построено с 350 000 долара, дарени отново от футболиста. Чрез своите роднини в селото, Мане плаща заплатите на учители в него, а разходите по възнагражденията на лекарите в болницата са поделени между него и държавната здравна организация.

Така с помощта на своя любим син, дарил над 1 милион долара за 2 години, Бамбаби изглежда по коренно различен начин.

А Садио не спира с традицията да кара всяка своя ваканция между сезоните именно там, а не в някой луксозен курорт или остров, както го правят повечето футболни звезди.

Неговата заплата в Ливърпул е около 5.5 милиона долара годишно, а той вече дари 500 000 долара и на медиците на първа линия в битката с пандемията в родината му (през 2020-а), както и 50 000 британски лири на джамията и мюсюлманската общност край града, в който игра - Ливърпул.