Италианският капитан Джорджо Киелини се превърна в един от най-култовите герои на Евро 2020.

Не само заради невероятната си игра в защита и лидерските качества, а заради някои колоритни свои изцепки, особено в заключитлената фаза на първенството.

По време на финалния мач, камерите уловиха как Киелини крещи нещо по адрес на английския национал Букайо Сака, който се готвеше да изпълни последната пета дузпа за "Трите лъва".

Мнозина бяха любопитни какво точно крещи Киелини. Естествено, че веднага се появиха и съмнения, че може да е нещо на расистка основа.

В Аржентина веднага обаче разгадаха мистерията. Запитан от аржентински медии дали подозренията им са верни, самият Киелини потвъди:

"Да, използвах проклятието Кирикочо".

А какво е Кирикочо? Това е фамилията на известен фен на аржентинския Естудиантес. Той присъства на почти всяка тренировка на любимия си тим в началото на 80-те, а когато се появи на игрището, винаги някой играч се контузва.

Треньорът Карлос Билардо забелязва това и решава през следващия сезон да го назначи на работа, с цел да посреща феновете на гостите на стадиона.

И това сработва, защото Естудиантес става шампион, като губи само веднъж у дома. А това е единственият случай, в който Кирикочо не е на стадиона.

Това се превръща в легенда из Аржентина и цяла Южна Америка, като много пъти фенове или самите играчи крещят "Кирикочо" в ключово моменти, за да предизвикат пропуск на свой противник.

Проклятието става популярно и в Испания, а Жоан Капдевиля дори призна, че по време на финала на Мондиал 2010, изкрещява Кирикочо, когато Ариен Робен излиза сам срещу вратаря, В крайна сметка той пропуска.

Очевидно Киелини е бил добре познат с порклятието, защото камерите го хванаха да го крещи, а в крайна сметка ударът на Букайо Сака бе спасен. С това Италия стана европейски шампион.

Снимка: Getty images