"Златната топка" на Марадона - не тази, която списание "Франс Футбол" дава за най-добър играч на планетата, а тази, която ФИФА връчва на най-добрия футболист на всеки Мондиал, се появи на бял свят след години в неизвесност.

Става въпрос за "Златната топка" от Световното първенство по футбол през 1986-а, което Аржентина с Диего Марадона в главната роля печели. Първенството на Диего, на което без никаква конкуренция и съмнения, той е избран за №1.

Но трофеят в продължение на дълги години бе в неизвесност и за самия Диего, а около изчезването му се носеха най-различни непотвърдени легенди.

От кражба, през проиграване на покер, до използването му за погасяване на дългове. Всякакви сценарии, но позлатеният трофей си оставаше в неизвесност за широката общественост.

Десетилетия по-късно обаче трофеят отново е наличен и дори ще бъде пуснат на търг, като очакванията са да бъде продаден за доста милиони.

"Златната топка" на Марадона. Единствената, която той притежава, защото в онези години "Франс Футбол" връчва своето отличие само на европейци. В момента трофеят е притежание на ауикционната къща "Aguttes" и ще бъде разигран на търг след месец в Париж.

Органиаторите на аукциона съобщиха, че артефактът е тяхно притежание от около година, но е имало нужда от десетки изследвания, за да се докаже, че това действително е оригиналният трофей, който ФИФА връчва на Диего Марадона през 1986-а.

Тогава това не се случва веднага след фиала, каквато е практиката в последните години. Трофеят е връчен на Марадона седмици по-късно на специална церемония на кабаре "Лидо" на "Шанз-Елизе". Веднага след този момент следите на отличието се губят.

Едно от много истории пък сочи, че трофеят е издържал около три години в сейфа на дома на Марадона в Неапол, преди мафията да си го присвои.

А скорошнта история на отличието също е любопитна, защото анонимният му притежател го купува на аукцион през 2016-а заедно с други сувенири и отличие, като в онзи момент нито той, нито тогавашният продавач осъзнават какво разиграват помежду си.

Едва месеци по-късно сегашният притежател на отличието осъзнава какво има в ръцете си, а малко след смъртта на Марадона през 2020-а той решава, че вече е време да се раздели със скъпоценната си вещ, но срещу милиони евро.