Африканските отборите винаги са сътворявали някои от най-странните скандали и гафове на Световни първенства, като и шампионатът в Катар не бе изключение.

Водещият разследващ журналист Ромейн Молина разкри, че играчи на Гана и Камерун са си платили, за да бъдат в съставите на своите страни за Мондиала.

Още с обявяването на селекцията на "черните звезди" от Гана, мнозина бяха изненадани от липсите на няколко основни и талантливи играчи на тима. Молина разкрива, че в това няма нищо случайно и решението изобщо не е било треньорско.

Играчи и техните агенти са използвали близките си контакти с хора от федерацията, а дори и са плащали, за да попаднат в състава за Мондиала.

Молина дори посочи конкретен пример. Това е бранителят Баба Рахман, който има само седем мача през сезона за втородивизионния английски Рединг, но бе титуляр в два от мачовете на "черните звезди" на Мондиала.

Подобна ситуация е имало и в камерунската селекция, при обявяването на която Ригобер Сонг обиколи световния обмен със сричането на някои имена.

В това няма нищо иненадващо, защото според раследването, двама от играчите са били почти напълно непознати за селекционера. И двамата се състезават в местното първенство, като включването им бе огромна изненада предвид факта, че Камерун има достатъчно играчи в Европа.

Играчите са Жером Нгом Мбекели и Соабу Мару, които под натиска на федерацията, е трябвало да попаднат в списъка с 26 футболисти на Ригобер Сонг.