Легендарният норвежки нападател Джон Карю получи ефективна присъда от 14 месеца зад решетките. Той се е признал за виновен по делото за укриване на данъци в родината си.

43-годишният бивш нападател, който направи сериозна кариера по европейските терени и записа 91 мача за Норвегия, е укрил приход и недвижимо имущество на обща стойност 30,6 милиона евро.

Това се е случило в периода 2014-2019 година, а становището на Карю е било, че не е сметнал за нужно да плаща данъжи в Норвегия, при положение, че живее в чужбина.

Разследване на данъчните власти обаче е доказало, че макар и с постоянен адрес в Англия, във въпросния период той е прекарал повече от 183 в родината си, което според закона го прави длъжен да декларира данъци в скандинавската страна.

Делото срещу футболната легенда на Норвегия продължи над две години, като в крайна сметка Карю получи 14-месечна присъда и глоба в размер на половин милион крони или около 50 хиляди евро.

Разбира се, за нарушението си, което е с лек характер, той ще прекара своята присъда в затвор доста облекчен режим, а и след първите 6 месеца в него, ще може да поиска намаляване на присъдата или направо предрочно освобождаване срещу гаранция.

Карю изгря на европейската сцена в началото на века с екипа на Валенсия, като головете му помогнаха на "прилепите" да спечелят титлата на Испания и да достигнат финал в Шампионска лига.

След периоди в Рома, Бешикташ и Лион, той отиде в Астън Вила и изигра пет сезона в английската Висша лига.

След оттеглянето от футбола на Оле Гунар Солскяр и преди появата на новите суперталанти Ерлинг Холанд и Мартин Йодегор, именно Джон Карю бе най-известният и разпознаваем норвежки футболист.