Нова допинг драма се разигра по време на Олимпадата в Китай, но този път не става въпрос за някой от големите шампиони, а за зимната спортна звезда на Иран.

Това е 36-годишният скиор Хесеин Савех-Шемшаки, който получи забрана да участва в слалома и гигантския слалом в ски-алпийските дисциплини на Олимпиадата.

Причината е, че направената допинг проба е показала неочавакни високи и необичайни нива на тестостерон в тялото на иранеца.

Той се дължи на употребата на анаболен андрогенен стероид, което автоматично означава отстраняване на скиора.

Савех-Шемшаки има право да обжалва или да поиска отварянето на неговата "В" проба, стига да вярва, че там резултатът може да е различен.

Странното в случая е, че говорим за атлет от Иран, който е по-скоро в Пекин на олимпийския принцип и за всички е ясно, че няма как да бъде в биткат за медалите с титаните от алпийските страни.

Той бе част от игрите във Ванкувър и Сочи, където има 31-о и 41-о място в слалома, както 55-о и 70-о в гигантския слалом.

Иранецът дори не е участник в Световната купа по ски, а кара само на континенталните първенства на Азия, където нивото не е особено високо. Той дори не е професионален скиор.

Именно заради това е изключително нелепо точно той да изгори заради допинг.

Естествено, че заради скромните спротни постижения на Савех-Шемшаки, неговият случай няма да вдигне шум като ситауцията във фигурното пързаляне, където руската сензация Камила Валиева, която е употебила лекарството против ангина Триметазидин.

Казусът при нея е, че заради 15-годишната си възраст, тя не може да понесе наказание за допинг според правилата на МОК.