По случай 125 години от създаването си, футболен клуб Базел организира специална галавечер.

На тържеството бяха поканени настоящи и бивши футболисти, легенди и цялото ръководство. Общо присъствалите стигнаха 1200, като всеки един е имал възможността да вечеря от изискано тристепенно меню. Тоест - всеки един от мъжете.

Вместо да се хранят и да седят рамо до рамо със своите колеги, звездите на дамския отбор на Базел са били повикани да продават лотариини билети на гостите на купона. Дамите не само че не успели да вкусят от апетитната храна, а имали отделна стая, в която им били предоставени сандвичи.

Те били снабдени със специални тениски по случай празненството, с цел да се открояват сред тълпата. Нещо като персонал, подпомагащ добрата организация.

И, разбира се, веднага стана скандал. Една от видните дами сред гостите - швейцарският политик Елизабет Шнайдер-Шнайтер, заяви:

"Това е шокиращо! Бях изненадана и от реакцията на момичетата, те не казаха нищо и сякаш нямаха против. Специално във футбола е трудно жените да имат същата репутация, която имат мъжете. Мога да кажа, че ФК Базел е много лош пример за обществото, защото в нашата конституция пише, че трябва да има равенство между половете."

В своя защита 20-кратните шампиони на Швейцария изпратиха писмо до CNN, където първо се разгоря медийно скандалът, в което пише:

"На нашето празненство много от служителите помагаха по различни начини, включително и жените. Средствата, които бяха събрани от лотарията, ще бъдат вложени за развитието на школата, както и на дамския отбор по футбол"

Базел е основан през 1893 г. и в своята история има 20 шампионски титли и 12 купи на страната. През този сезон "синьо-червените" заемат второто място след 14 изиграни кръга, но изостават на цели 14 пункта от лидера Йънг Бойс.

Куриозно, най-силните години на Базел бяха под ръководството на собственичката Гизела Оери, която е сред лидерите на движението за равни права на половете в страната. Самата тя също бе сред поканените на тържеството.