Зеленото няма да е на почит в италианския футболен елит от сезон 2022/2023. Отборите от Серия “А” няма да могат да носят зелени екипи, като това става факт след приемането на официална промяна в правилата на местния футбол, а както вероятно можете да се досетите - става дума за пари.

Всичко идва от искане от странна на телевизиите, които се оплакват, че екипировката на отбори със зелен цвят в нея прекалено много прилича на цвета на тревата по стадионите, прекалено много прилича на цвета на тревата по стадионите и това прави гледането на мачове трудно за зрителите, защото въпросните екипи се сливат с терените.

Изтъкват също така, че това е проблем за феновете, които страдат от далтонизъм.

И докато за повечето отбори от Серия “А” това не е кой знае какъв проблем, то за един от тях е наистина голям - Сасуоло. Зеленото е основен цвят на клуба, който домакинства с екипи в зелено и черно райе. Цветът преобладава и в емблемата на симпатичния отбор от 40-хилядното едноименно градче.

През миналия сезон Лацио имаше зелен резервен екип, а година преди това Аталанта също залагаше на точно този цвят в един от своите екипи. 

Промяната в правилата се отнася както за фланелките, така и за шортите и чорапите. Ако в даден екип са използвни три цвята, то един от тях трябва да бъде очевидно преобладаващ, гласи още информацията.

Ако пък нещо такова бъде прието в българския футбол, това ще се превърне в огромен проблем. През предстоящия сезон 2021/2022 в родния елит има пет отбора, при които зеленото е водещ цвят в екипировката - Берое, Ботев (Враца), Черно море, Лудогорец и Пирин (Благоевград).