Бившият национален селекционер на Румъния и легенда на Стяуа (Букурещ) - Виктор Пицурка, бе задържан по обвинение в схема с предпазни маски срещу коронавирус.

Пицурка, който бе нападател в звездния тим на Стяуа, спечелил КЕШ и играл още един финал в турнира през 80-те, е ощетил румънската държава с около 1,75 милиона евро.

66-годишният Пицурка, който на три пъти бе селекционер на родината си, е използвал своето влияние, за да осъществи въпросната схема.

Това се е случило чрез компанията на неговия син Александър, който изигра четири мача и вкара два гола за ЦСКА преди 16 години. Неговата фирма е спечелила търг да продаде маски на военните болници в страната.

Всичко се е случило със съдействието на министъра на отбраната Габриел Туту, който е одобрил плащане в размер на 8,6 милиона леи или около 1,75 милиона евро.

С тази сума министерството е закупило над 100 000 маски от фирмата на сина на Пицурка, които обаче са се оказали некачествени и не са отговаряли на изискванията.

Антикорупционните органи в северната ни съседка задържаха за 24 часа Пицурка и сниа му Александър, като след разпита им те може да останат и за по-дълго в ареста.