Едни горещи мачове в спорт, който все още е малко популярен у нас палят страстите в две нации - непримирими врагове на спортното поле от векове. Англия е домакин на крикет сблъсъка с Австралия, който от прастари времена определя съдбата на "Ashes" ("праха") - най-важния трофей в този спорт, който двете страни си оспорват на разменено гостуване.

В мач №2 стана скандал, който предизвика яростни спорове, жестоко скарване и дори спречкване по пътя към съблекалните - неща, които са далеч от джентълменския дух на този спорт. А той наистина е един от малкото, които запазиха такъв в модерните времена.

В края на един овър (шест хвърляния, след които има почивка и често - смяна на този, който хвърля топката към батсмъните), английският играч Джони Бейристоу остави топката да мине край него и спокойно си направи разходка наоколо, сигурен, че тя е "мъртва".

По традиция в крикета - не по правило, след последно хвърляне от овър, арбитърът на терена казва край и всички взимат минута-две почивка. Но докато Бейристоу се разхождаше, Алекс Къри хвърли топката към уикета (дървените стълбчета, които батсманът предпазва), събори го и "изгори" английския играч.

Реакциите бяха на възмущение от английска страна, а дори австралийците бяха леко смутени. Но ваденето от терена на един от най-силните с батата в съперниковия тим им помогна и те спечелиха, като с това вече водят с 2-0 победи (играе се до три).

Реакциите в Англия са водопад от възмущение, като новината измести дори тези от политиката. "Срам", "Същите стари озита, винаги мамят", "Катастрофа" и "Убиха духа на крикета" са някои от заглавията.

Дори Гари Линекер, футболна легенда, се възмути, наричайки случилото се "тъжен ден за този страхотен и джентълменски спорт".

Принципно, стореното от австралиеца не е против правилата, просто... никога не се прави. Има си неписани норми на крикета, според които това не е прието.

Отговорът от Австралия, вечния спортен враг на Англия, е красноречив. "Уестърн Аустрелиън" публикува на цяла страница колаж на англичанина Бен Стоукс с биберон в устата и заглавието "Ревльовци".

Кой крив, кой прав... Но поредният скандал доказва, че огънят на тази вековна спортна вражда никога не е угасвал и само чака искра, за да лумне пак в някоя игра. Крикет, ръгби, футбол... Няма значение.