Ръгби отборът на Нова Зеландия, известен по целия свят като Ол Блекс, стана обект на критики от редица феминистки организации.

Причината бе във вчерашния пост в социалните мрежи по случай международния ден на жената, който бе приет от голяма част от дамите като обиден.

"Завинаги благодарни на всчики жени в живота ни, които ни позволяват да играем играта, която обичаме", бе написано в официалния профил на Ол Блекс.

Постът бе придружен със снимка, на която новозеландските ръгбисти са заобиколени от техните съпруги и дъщери.

Постът веднага предизвика вълна от възмущение, а редица организации разтълкуваха посланието сякаш мястото на жените е в кухнята, докато мъжете се забавляват с ръгби.

Гневна реакция имаше и от женския национален тим по ръгби на Нова Зеландия, който се почувства пренебрегнат, след като изобщо не бе споменат в поста.

Само няколко часа след публикуването му, постът беше изтрит, а от Ол Блекс поднесоха своите официални извинения, обяснявахки случилото се в погрешно тълкуване на тяхното послание.

"Просто се получи неразбирателство, извиняваме се. Осъзнаваме огромната роля, която жените имат в нашия спорт.

Толкова сме горди с женския национален тим по ръгби, както с всички дами, които вършат чудеса както на терена, така и извън него", гласеше новият пост.