23-годишната Анна Коракаки от Гърция ще влезе в историята като първата жена, която дава старт на щафетата с олимпийския огън.

Тя е олимпийска шампионка по стрелба от игрите в Рио на 25 метра пистолет, а в дисциплината 10 метра пистолет завоюва бронзов медал.

Младата Коракаки получи тази чест след специално заседание на Гръцкия олимпийски комитет, който реши роденото в град Драма момиче да бъде удостоено с тази чест.

По традиция всичко ще започне в град Олимпия, на полуостров Пелопонес. Факлата ще бъде запалена на 12 март, като ще извърви 134-дневен път до Токио.

Началото ще бъде поставено от актриса, облечена като древногръцка жрица, която ще запали огъня, пречупвайки слънчевите лъчи с огледало. След това жрицата ще предаде огъня на Коракаки.

В продължение на седмица щафетата ще обикаля Гърция, а на специална церемония в столицата Атина ще бъде предадена на организаторите на игрите в Токио.

От Атина огънят ще бъде пренесен със самолет до Фукушима, откъдето ще започне японското му пътешествие до Токио, където на 24 юли ще бъдат открити Олимпийските игри.