Вторият поставен Федерер, който едва се завърна на тура след два месеца почивка, се присъедини към елиминирания от Григор Димитров Новак Джокович като рано отпаднал в испанската столица.

Рафаел Надал пък с лекота се класира за последните осем след успех с 6-2, 6-3 над Михаил Южни, а сега ще играе с Томи Хаас от Германия или сънародника си Давид Ферер от Испания. Надал вече е с актив от 28 победи и 2 загуби от началото на сезона и изглежда близо до седми финал след завръщането си от контузия.

Анди Мъри също продължава нататък, но след тежка битка с Жил Симон, завършила 2-6, 6-4, 7-6. Следващият му опонент е шестият поставен Томаш Бердих, който се наложи над Кевин Андерсън в три сета.

Станислас Вавринка е на 1/4-финал след успеха над Димитров с 3-6, 6-4, 6-1.

При жените световната номер едно Серина Уилямс лесно се класира за 1/4-финал след победа с 6-3, 6-1 над 13-ата поставена Мария Кириленко за малко повече от час игра. Уилямс дори не даде точка за пробив на красивата рускиня и успехът я прати срещу испанката Анабел Медина Гаригес.

Приятелката на Гришо Мария Шарапова обаче продължава победоносното си представяне в Испания, където няма загубен сет. Тя се класира за последните осем след триумф с 6-2, 7-5 над Сабине Лисицки. Рускинята, която може да излезе начело в световната ранглиста при титла в Мадрид, ще играе с Кая Канепи.