Българският шампион може да празнува място в елиминациите напролет в Европа още тази вечер. Двубоят ще се предава по БНТ 1.

По същото време португалският "Брага" приема германския "Хофенхайм".
Ситуацията в момента: "Лудогорец" води с 8 точки и голова разлика 5-2. Втори е "Брага" със 7 т. и 5-5, трети е "Хофенхайм" с 4 пункта и 6-6, а последен - турският тим с 2 т. и 3-6 голова разлика. И четирите отбора още са в играта за класиране, напред отиват първите два.

При победа на "Лудогорец" довечера, за българския шампион всичко е решено и той си гарантира пролетен футбол в Европа. С 11 точки Разград е недостижим.

При равенство вадим калкулаторите. "Лудогорец" ще е с 9 точки, "Истанбул ББ" - с 3 (отпада) и е важен развоят на другия мач в групата.

Всичко, освен победа на "Хофенхайм", означава класиране напред на българския отбор кръг преди края. Защото германците могат да настигнат "Лудогорец" само, ако победят в Португалия и единствен "Брага" може да мине тима на Димитър Димитров-Херо.

Ако обаче "Хофенхайм" спечели, става заплетено. "Лудогорец" ще е първи с 9 т., но "Брага" и немският отбор ще са с по 7. И гостуването в Германия на 7 декември става сложно, като шампионите не трябва да губят или поне да се надяват португалците да не спечелят в Истанбул, където обаче домакините няма да играят за нищо.

Вариантът с реми довечера постава нещата на везна.

Загуба днес от "Истанбул" ще прати в още по-сериозна неизвестност последния рунд. Такъв сценарий отваря вратата и за три, а може би дори за четирите отбора да се класират!

"Лудогорец" ще остане с 8 точки, а турците ще имат пет, но и предимство в преките двубои с българския шампион (0:0 в първия мач). Така "Истанбул" може да се класира с победа на 7 декември над "Брага" у дома, но пак чака другите резултати (днес и в деня на последния кръг).

А ако днес турците спечелят в Разград, а "Хофенхайм" победи в Португалия, се стига до най-лошия възможен вариант. Тогава загуба в Германия във финалния рунд почти сигурно вади българския тим от играта (освен при реми в Турция).

Най-добрият възможен сценарий е "Лудогорец" просто да спечели довечера. Така от сметки няма да има нужда. При всякакъв друг резултат в Разград, второто най-добро развитие е домакинска победа на "Брага" срещу "Хофенхайм", защото тя вади от играта германците (а точно на тях гостува "Лудогорец" на 7 декември).

Изобщо - става сложно, ако домакинството довечера не завърши с победа на българския шампион.

Ще бъде особено неприятно за него, ако след отличния старт - 2 победи и 2 ремита в групата, трепери до последно и зависи от резултатите на други.

Класирането:
1. "Лудогорец" 8 т.
2. "Брага" 7 т.
3. "Хофенхайм" 4 т.
4. "Истанбул ББ" 2 т.

Оставащи мачове:
Днес, 22,05 ч
"Лудогорец" - "Истанбул ББ", "Брага" - "Хофенхайм".
7 декември, 20 ч
"Хофенхайм" - "Лудогорец", "Истанбул ББ" - "Брага".

При равни точки първият критерий е преки двубои, а не голова разлика.