Евро 2024 през следващото лято ще събере 24-те най-силни отбори на континента в Германия, а ноември ще е решаващ месец за немалко тимове. Предстоят последните два кръга в квалификациите, а има доста неясноти около това кой още ще успее да мине през ситото им. Осем състава вече го направиха и се присъединиха към домакина Германия на финалите. Ще има още 12 ясни преди края на следващия месец. А още три ще опитат да минат "поправителен" през плейофите идната пролет, които ще се формират на база резултатите в Лигата на нациите. Ето какво знаем дотук.

Класирали се за Евро 2024 отбори:

Германия (домакин), Франция, Португалия, Англия, Испания, Белгия, Шотландия, Австрия, Турция.

Сигурни за плейоф, ако не успеят да се класират в квалификациите:

Нидерландия, Гърция, Италия, Хърватия, Сърбия, Дания, Казахстан, Израел, Люксембург.

Сигурни за плейоф и без шансове да се класират в квалификациите:

Грузия, Финландия, Босна и Херцеговина.

Отпаднали от всякакви сметки:

Лихтенщайн, Северна Ирландия, Сан Марино, Литва, Швеция, Латвия, Малта, Северна Македония, Гибралтар, Кипър.

Останалите отбори имат или шансове за директно класиране, или теоретични такива за плейофи. Може да ви звучи странно, но България е сред вторите. Макар тази възможност да изглежда по-скоро илюзорна.

Снимка: Getty Images

Ето и ситуацията група по група:

Група А

Испания и Шотландия са се класирали директно и нямат грижи в ноемврийските си мачове. Третият Норвегия "виси" за място в плейофите, а четвъртият Грузия е сигурен за там. Кипър е елиминиран.

Норвежците са №8 в Лига В на Лигата на нациите и все още имат теоретични шансове за баражи, но по-скоро те са илюзорни.

Последни мачове:

16 ноември: Грузия - Шотландия, Кипър - Испания.

19 ноември: Шотландия - Норвегия, Испания - Грузия.

Група В

Франция не остави никакви съмнения в превъзходството си с пълен актив, втори е Нидерландия с 12 т., а със същия актив трети са гърците. Но "лалетата" имат още два мача - с Ирландия у дома (който куриозно има изгода да загуби, за да иде на плейоф) и Гибралтар навън. Докато гърците приемат Франция в единствения им оставащ двубой. Който и от двата тима обаче да остане трети, със сигурност е на бараж.

Последни мачове:

18 ноември: Нидерландия - Ирландия, Франция - Гибралтар

21 ноември: Гърция - Франция, Гибралтар - Нидерландия.

Група С

Англия се класира с 16 точки. Украйна е с 13 (от 7 играни мача), а Италия е с 10 (но с 6 мача). Тези два отбора ще спорят за второто място. Северна Македония е елиминирана със 7 точки от шест срещи заради баланса в преките двубои с украинците. И не може да иде на бараж, защото е едва на десета позиция в ранкинга на Лига С на Лигата на нациите. Ако остане на трето място, Италия е сигурна за плейоф. Ако трети са украинците, те също имат добър шанс да са там (трябва им Сърбия да се класира директно от нашата група).

Последни мачове:

17 ноември: Англия - Малта, Италия - Северна Македония

20 ноември: Украйна - Италия, Северна Македония - Англия.

Снимка: Getty Images

Група D

Турция е на Евро 2024 с 16 точки. С по 10 са Уелс и Хърватия, като островитяните са втори към момента. Армения има 7 точки, а Латвия е с 3 и е елиминирана дори от баражи.

Дори да е трети, Уелс има нелош шанс да е в плейофите, тъй като почти всички отбори пред него от Лига А ще са осигурили квоти. Хърватия, ако остане трети в групата, със сигурност е на бараж. Армения на теория още може да е втори, но ако не успее, няма шанс за място в плейоф. Твърде далеч е от четирите квоти в Лига В.

Последни мачове:

18 ноември: Армения - Уелс, Латвия - Хърватия

21 ноември: Уелс - Турция, Хърватия - Армения.

Група Е

Тук никой не се е класирал, никой не е отпаднал напълно и предстоят големи сблъсъци през ноември. Води Албания с 13 т., втори е Чехия с 11, Полша има 10 (но е със 7 изиграни мача, а първите два тима са с по 6), Молдова е с 9, а Фарьорските острови имат 1.

Ако не е сред първите два тима в края на ноември, Албания няма шанс за плейофи. Същото важи и за Молдова, но и двата отбора още са в играта да се класират от квалификациите. Полша и Чехия (от Лига А) са в отлична позиция да са в баражите, ако не се доберат до едно от първите две места. Фарьорските острови на теория има шанс за тях от Лига С, но е твърде малък.

Последни мачове:

17 ноември: Полша - Чехия, Молдова - Албания

20 ноември: Чехия - Молдова, Албания - Фарьорски острови.

Група F

Белгия и Австрия окупираха първите две места (16 и 15 точки съответно) и са на Евро 2024. Мачовете през ноември не са от особено значение, тъй като Швеция (6 т.) е отпаднала дори от плейофите, а Азербайджан (4) и Естония (1) чакат развръзки в другите групи, за да научат дали ще идат на бараж. Азерите са един от тимовете пред нас в Лига С и са почти сигурни за квота за пролетта, а естонците са водачи на група D.

Последни мачове:

16 ноември: Естония - Австрия, Азербайджан - Швеция

19 ноември: Белгия - Азербайджан, Швеция - Естония.

Група G

Добре ни е позната. Това е групата с България.

Унгария е с 14 точки на върха и се нужда от само една в последните си два мача, или пък от това Черна гора да не спечели две победи. Сърбия е с 13 т., Черна гора има 8, Литва е с 6, а ние - за огромно съжаление, сме последни само с 2 т. Но - куриозно или не, още не сме отпаднали на теория от изчисленията за евентуален бараж.

Унгарците със сигурност ще са на бараж, дори някак да не се класират директно. Сърбите също. Черна гора обаче няма шанс за това, защото е далеч назад в Лига В.

Литовците са елиминирани от всякаква възможност за класиране и плейоф. Ние не сме - чакаме сценарий, при който да сме сред четирите топ тима в ранкинга на Лига С, които не отиват директно на Евро 2024.

Пред нас към момента са Грузия (сигурна квота за бараж, не се класира през квалификациите), Гърция (вероятно бараж, трудно ще изпревари Нидерландия на второто място), Турция (класирала се, не заема позиция), Казахстан (на теория има шанс за първо или второ място), Люксембург (на теория има шанс за второ място), Азербайджан (няма да се класира през квалификации, ще заеме квота) и Косово (също няма да се класира).

Тоест - надеждите ни минават през директно класиране на Гърция, Казахстан и Люксембург, което граничи с появата на супергерой в супермаркет насред София. Но на теория го има.

И добавяме, просто за сипване на малко сол в отворената рана. Ако бяхме победили Гибралтар в онзи мач - помните го, завършил 1:1 под скалата на държавицата-джудже, сега щяхме да сме сигурни за бараж, защото ранкингът ни щеше да ни прати над Люксембург и Азербайджан. Не, че го заслужаваме с представянето си, но... факт. Щяхме да получим от съдбата (и регламента) още един шанс.

Последни мачове:

16 ноември: България - Унгария, Черна гора - Литва

19 ноември: Сърбия - България, Унгария - Черна гора.

Снимка: Getty Images

Група H

Словения и Дания водят с 19 точки. Казахстан има 15 и още е в играта на теория за едно от първите две места. Финландия с 12 е извън нея, но е сигурен за плейоф, също както и казахстанците, ако са трети.

Северна Ирландия и Сан Марино са елиминирани и от квалификациите, и от баражите.

Последни мачове:

17 ноември: Казахстан - Сан Марино, Дания - Словения, Финландия - Северна Ирландия

20 ноември: Словения - Казахстан, Северна Ирландия - Дания, Сан Марино - Финландия.

Група I

Още една много заплетена група. Румъния води с 16 точки (8 срещи), Швейцария има 15 (но с мач по-малко), а Израел има 11 т., но е играл само 6 двубоя. Косово е със 7 т. (7 мача), а Беларус и Андора са елиминирани от квалификациите и без шанс за баражи.

Румънците трябва да са първи или втори, защото иначе отпадат извън борда за плейофите. Швейцарците почти са сигурни за тях (трябва да стане чудо и да не се класират директно четири от Италия, Хърватия, Нидерландия, Дания и Унгария), дори да останат някак трети. А Израел е с гарантирана квота за бараж, дори да не се добере до първо или второ място.

Последни мачове:

15 ноември: Израел - Швейцария (отложен от миналия петък, датата засега е временна)

18 ноември: Израел - Румъния, Швейцария - Косово, Беларус - Андора

21 ноември: Румъния - Швейцария, Косово - Беларус, Андора - Израел.

Група J

Португалия мина на парад и се класира с пълен актив от 24 точки. Втори е Словакия с 16, а третият Люксембург има 11. Исландия е с 10, Босна и Херцеговина има 9, Лихтенщайн с 0 е елиминиран и от квалификации, и от баражи.

Ако останат трети, словаците са зад борда на плейофите. Ако обаче трети е Люксембург, той има сигурна квота за тях. Исландия може също да получи място там, но има нужда два от Израел, Сърбия и Украйна да се класират директно през квалификациите. Босненците са с гарантирана квота за бараж.

Последни мачове:

16 ноември: Словакия - Исландия, Лихтенщайн - Португалия, Люксембург - Босна

19 ноември: Португалия - Исландия, Босна - Словакия, Лихтенщайн - Люксембург.

Снимка: Getty Images