Продажбата на швейцареца Давиде Мариани е най-коментираната тема не само около Левски, но и в родния футбол в последните два дни.

Тръгва ли си? Къде отива? Защо го продават? Защо се разделят с най-силния си футболист?

Множество въпроси около продажбата на халфа, а най-вече сред "сините" фенове тя бе приета на "нож". Мнозина съзряха развяване на белия флаг от клуба при подобна сделка.

Но дали цялата драма е основателна?

Мариани направи страхотен старт на сезона с 6 гола и една асистенция в шест мача, при положение, че дори не е и нападател. Швейцарецът определено е играч с качества, с които може сам да решава доста от мачовете в родната Първа лига.

Очевидно той е основна част от отбора поне в началните мачове на този сезон, но гаранция, че ще остане такъв естествено няма.

В Левски пристигна оферта на стойност 1,5 милиона евро от Близкия изток. Цената определено е изкушаваща, а и силните изходящи трансфери на "Герена" не са много в последните години.

Нека не забравяме и една от афишираните политики от страна на изпълнителния директор Павел Колев при встъпването му в длъжност. Той заяви, че една от целите на клуба ще е да привлича такива играчи, които след време да могат да бъдат продадени на печалба.

В такъв случай подобна продажба изцяло отговаря на афишираните от клубното ръководство политики.

Снимка: Levski.bg

Да не забравяме, че Давиде Мариани не е първа младост. На 28 е, а и въпреки безспорните му качества, големият му недостатък е непостоянството.

Доказателството е миналият сезон, който швейцарецът завърши с нелошата статистика от 11 гола и 10 асистенции. В доста от важните мачове за "сините" обаче той се "скриваше", казано на футболен език.

В дербитата срещу ЦСКА и Лудогорец, както и в тежки гостувания като тези в Пловдив и Варна, Мариани бе фигурант на терена. Може да се отбележи, че представянето му бе под нужното ниво и в гостуванията в Ларнака и Велико Търново през този сезон.

Същият този Мариани, чиято продажба предизвика паника в "сините" фенове, преди няколко месеца бе отписван именно от тях.

А когато получиш добра оферта за 28-годишен играч, не е лошо решение да я приемеш, макар и преди реванша срещу АЕК.

В цялата тази ситуация, непременно трябва да се провери и гледната точка на играча.

Пише се за 1,2 милиона евро на сезон от дубайския Шабаб Ал Ахли. Заплата, която Давиде Мариани няма как да получава в България, та дори и в родната си Швейцария. Ако можеше да я получава в Западна Европа, може би клубове като Базел и Йънг Бойс в родината отдавна щяха да са го привлекли. Щеше поне да е стигнал до средни отбори в Бундеслигата или Серия "А".

Трябва да се отбележи, че това е играч, който преди година е дошъл в Левски с ясната идея, това е да е стъпало в кариерата му, а не мястото, на което да я завърши.

Няколко месеца преди идването си на "Герена", може би Мариани бе чувал за Левски, но едва ли е знаел с какви екипи играе родния гранд. Защо тогава да се очавка от един швейцарец да пренебрегне собственото си развитие заради български клуб.

Защо да се очаква и Левски да се лишава от свежи пари. Бързо се забрави, че през декември бъдещето на клуба бе заложено на карта, а днес феновете искат отказ на оферти на стойност три милиона лева.

Факт е, че дори и големи европейски клубове не успяват да задържат най-добрите си играчи. Примери през това лято бяха Еден Азар, който напусна Челси и Антоан Гризман, който от Атлетико избяга в Барселона.

Е щом Челси и Атлетико не успяват да задържат звездите си, както очакваме от българските клубове. Помним, че подобни казуси имаше и в ЦСКА с продажбите на Кирил Десподов, Фернандо Каранга и Мауридес.

В продажбата на Давиде Мариани няма нищо лошо и нелогично предвид добрата оферта за клуб и играч.

Проблеми биха настанали, ако Левски не използва част от тези пари в бързото осигуряване на качествен негов заместник.

В противен случай това сериозно ще се отрази на играта, защото е видно, че "сините" нямат равностойна скамейка на този етап, а в четвъртък едни и същи играчи ще са принудени да изиграят седми мач в рамките на 21 дни.