Няма футболен фен по света, който да остава безразличен при споменаването на голямото аржентинско Ел Суперкласико.

Сблъсъкът между грандовете Бока Хуниорс и Ривър Плейт. Мач, преди който Буенос Айрес спира да функционира нормално, улиците са блокирани, а погледите са приковани към футболния терен.

Този път залогът е различен, много по-голям. Дербито има впечатляващите 246 издания, като само 16 от тях са завършили без гол.

Суперкласико е решавало титли, купи, дори и човешки съдби, но никога най-големия клубен трофей в Южна Америка.

Точно така, този път Суперкласико ще определи шампионът в Копа Либертадорес.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Клубният шампион на Южна Америка ще бъде определен в два мача, първият от които е тази вечер.

Началеният час е 22 българско време, удобно за европейските фенове, както и за местните власти, заели се с охраната на мача и града.

Този път залогът на двубоя излиза извън пределите на Аржентина, именно заради това в Южна Америка го нарекоха "Мача на века" или "Финалът на финалите".

В класацията "50 събития, които трябва да посетим преди да умрем" английското списание "Обзървър" поставя на първо място този мач.

Страст, любов, омраза, всичко започва в началото на 20 век. Двата клуба са основани в един квартал - Ла Бока.

Embed from Getty Images

Беден район на столицата, населен предимно с докери. Малко след това Ривър Плейт се мести на север, в елитния богаташки квартал Нунес, когато започва истинската вражда.

Ривър, наричани презрително "милионерите", отборът на елита, на заможните и високообразовани граждани.Подигравателният им прякор пък е "пилетата"

Срещу тях пък е Бока, отборът на работническата класа, на обикновените докери. Наричан подигравателно "прасетата", заради неприятната миризма носеща се край "Ла Бонбонера" в миналото.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разбира се, това остава само като възприятие. Днес е трудно да се прави такова разделение между феновете на двата клуба. Все пак 70% от населението на Аржентино подкрепя някой от двата гранда, а знаем, че всеки в страната е луд по тази игра.

За съжаление, част от блясъка на Суперкласико ще бъде отнет заради отсъствието на гостуващи фенове, полицията просто не може да се справи с подобно нещо.

Двата тима имат своята история с наличие на гостуващи фенове. От наглед шеговитото преминаване на огромен балон с формата на прасе над феновете на Бока, през подигравателни танци наподобяващи пиле от страна на Карлос Тевес и съотборниците му, до лютив спрей за играчите в тунела преди мача.

Embed from Getty Images

Всичко това обаче бледнее пред трагедията от "Ел Монументал" през 1968-а.

71 фена на Бока намират смъртта си в претъпкания сектор, още 150 са ранени.

Има различни версии за трагедията. Според някои причината е, че част от феновете на Бока са се струпали върху портала, за да горят знамена на вечния съперник и са създали паника сред останалите привърженици.

Други твърдят, че поддръжниците на Ривър са тръгнали да нахлуват в сектора за гости.

Вината според трети е в полицията, но истината така и не излиза наяве.

Снимка: Twitter

Суперкласико никога не е било просто мач, а тази вечер отборите ще се борят за най-значимия трофей, който може да ги противопостави.

Тази вечер домакин ще е Бока, решителният реванш на стадиона на Ривър пък ще е след две седмици.

Бока Хуниорс има предимство в тези мачове. 77 победи за "синьо-жълтите", срещу 69 за вечния враг.

Нищо от това обаче няма да има значение тази вечер, когато двата тима се изправят в определяния от всички в Южна Америка като "Мача на века".

Embed from Getty Images