"Поличката май е прекалено къса, но ми харесва. Но какво ще стане, ако вятърът я духне? Не мога да не нося нищо отдолу, а няма да изглежда никак добре с шорти..."

Тед Тинлинг има отговор и на този въпрос. И слага отдолу нещо като подплата, но не изцяло бяла, а с предизвикателна лилава дантела и ръб. Направо си е като бельо. А защо е толкова предизвикателно всичко това ли?

Защото годината е 1949-а. А това е "Уимбълдън". Това е Лондон, тук състезателите са облечени в консервативни бели ризи и дълги панталони. Жените - с дълги поли в най-добрия случай.

Гертруде Аугуста Моран обаче няма намерение да изглежда като останалите. Тя има дълги и хубави крака, изключително фотогенична и симпатична, вече и доста популярна в САЩ, най-вече с познанствата си с хора като Чарли Чаплин. ВИП компаниите я харесват, защото е привлекателна и вечно усмихната.

Но тя не отива на "Уимбълдън" заради това. Печели шампионата на Щатите на сингъл, на двойки и на смесени дуети, което я прави абсолютна шампионка. И това и дава квота за Лондон в години, в които ранглиста няма ни в женския, ни в мъжкия тенис.

Снимка: Getty Images

Гаси Моран, както я наричат още тогава, не подозира какво готви за нея "Уимбълдън". Изданието от 1949-а се оказва нейната ракета-носител към славата, но и нейна прокоба. Историята на първия секссимвол в тениса е позабравена, на моменти с глазурата и аромата на славата, но и доста тъжна.

Когато Гаси си отиде от света точно преди десетилетие, не само в Щатите се сетиха за нея. Случва се и всяка година, когато наближи поредното издание на тенис класиката на свещената лондонска трева. А "Уимбълдън" започва след седмица, така че - време е отново да се сетим за момичето, което удиви, шокира, скандализира и преобърна тениса.

26-годишната американка отива на онзи турнир с амбициите за нещо голямо. Четвърта е в схемата при жените. Но има проблем. Не иска да играе със стандартните и "скучни" одежди, които носят всички нейни колежки. Среща се с точния човек - Тинлинг.

Той е дизайнер, бивш тенисист и служител на All England Club по това време, като има ангажимент да решава проблеми на състезатели по време на турнира. Ако някой има претенции за ракетата, за дрехите, за часа на мача, Тинлинг е неговият човек. Наричат го дори "домакин" на надпреварата, в добри отношения е с всички тенисисти.

Само за две денонощия идеята на Тед е готова - с един от популярните шивачи в Лондон правят екипа за Гаси. Тя го харесва, поличката е толкова къса, че целият блясък на дългите крака изпъква. На фона на останалите поли в тениса по това време, това е направо... нечувано и невиждано.

Но тогава се появява идеята за "това отдолу", което дни по-късно, когато го вижда на корта, репортерът на АП нарича "долни гащички" и "спално дамско бельо". Дали заради лилавата дантелена линия, дали заради дискретното му подаване под поличката при всеки сервис и по-мощен удар, но публиката и фоторепортерите край корта не се интересуват от нищо друго.

Докато Моран се бори да преодолее съперничката си в третия кръг представителката на Хонг Конг Жем Хоахин. Толкова е напрегната и скована от вниманието, че не успява да играе никак добре. Отпада с 2:6, 7:5, 3:6 и дълго не може да повярва, седейки с лице в ръцете на стола край игрището. Не е изключено и да е плакала, а след това изкарва някои от най-трудните дни в нейния живот.

Снимка: Getty Images

"Немислимо", "Скандално", "Развратно и нечувано дръзко" - това са някои от използваните определения за нейния екип от американски и английски медии. За три дни, преди да отпадне на сингъл, Гаси Моран се превръща в тема номер едно.

"Фотографите край корта бяха налягали по земята, за да могат да снимат дантелата под поличката ми - спомня си в автобиографичната си книга. - Това се случваше за първи път, дотогава никой не бе виждал такова нещо на тенис мач. Аз бях напълно вцепенена, а и улавях погледите на публиката. Никой не гледаше как играя. Почувствах се ужасно и напълно изключих."

Достига до финал на двойки, губи го, но поне е доволна, че е останала на "Уимбълдън" до края. Но и в този мач вниманието е изцяло иззето от нейния екип, а не от точките и играта.

"Тя внесе вулгарност и греховност в спорта", анализират акционерите в All England Club. И дискретно предупреждават американските колеги от тенис асоциацията Гаси Моран да не бъде включвана повече в квотите за "Уимбълдън". Тя е само на 26 години...

Ден по-късно е изхвърлен и Тинлинг, който е "обърнал внимание към сексуални теми в тениса, а не към играта" с дизайна на екипа. Тед продължава да работи за спорта, като в годините по-късно си партнира с големи концерни за екипировка и помага за уникални визии на звезди като Били Джийн Кинг, Мартина Навратилова и Крис Евърт. Но цели 33 години минават, преди да бъде позволено на "виновника" да се върне на "Уимбълдън". И то - като зрител в ложите.

"Ситуацията бе раздухана и с ефекта на снежната топка излезе извън всякакви разумни граници - пише Тед в своята автобиография. - Гаси бе записана с въпроси, нейните снимки и име бяха на първите страници, а след това се започна с поканите за светски събития - и в Лондон, и в Ню Йорк. Сочеха ни с пръст като престъпници, което бе направо безумно."

Въпросът стига и до Парламента, но там специално създадената комисия не допуска "вето" над тенисистката. Година по-късно тя се завръща на "Уимбълдън", стига четвъртфинал. След това напуска аматьорския тенис и става професионален състезател, но без особени успехи. А и тогава, специално в САЩ, това означава - шоумачове в "Медисън Скуеър Гардън" за много пари (не за нея, за организаторите) и пътувания из страната за демонстративни минитурнири.

Популярна е, но вече не с играта си. На нея кръщават самолет, яхти, както и популярен сос на голяма хранителна марка. Хората в Щатите знаят коя е заради снимките с късата поличка, а не с това, което правила на корта. През 70-те сменя работи, накрая се озовава в зоопарк, където все пак да изкарва достатъчно, за да оцелява. Принудена е да продаде семейния дом в Санта Моника след смъртта на нейните родители, а парите едва стигат да избегне банкрут, който е надвиснал над нея. Оказва се, че изобщо не е успяла да се възползва от популярността си. От рекламите, от участията в шоута, от присъствието в хайлайф компании на Ню Йорк. Омъжва се три пъти, но всеки път за кратко. Зоопаркът я спасява, живее кротко и скромно, като светът е забравил коя е (ако въобще някой помни след 50-те извън САЩ).

През 1975-а е пребита и (вероятно) изнасилена в заведение в Калифорния, като месеци по-късно не помни почти нищо заради травмите на главата, получени в кошмарната вечер. Тогава е на 51 години, а това е още един повратен момент в живота, маркиран изцяло от късата поличка върху дългите крака и лилавата дантела отдолу. Съвсем се затваря в себе си и не контактува почти с никого. Тед Тинлинг опитва да се свърже с нея в тези години, за да провери как е, има ли нужда от помощ. Отказва контакт и с човека, който се превръща в "съучастник" на деянието, белязало най-ярко живота на Гаси.

Отиде си малко преди да навърши 90 години през 2013-а, а сравнението, което за нейно щастие не успя да чуе след кончината, бе направено в пресата зад Океана. "Ана Курникова на 40-те" не звучи никак хвалебствено. С други думи - онази, която ще бъде запомнена с това как изглежда, а не как играе тенис. Това нямаше да и хареса.

Но пък цял живот бе принудена да живее с него.

Снимка: Getty Images