От утре спортният свят ще мисли в ритъма на колоездене, защото стартира емблемата на този спорт - "Тур дьо Франс". 

176 колоездачи от 22 отбора се впускат в надпреварата, в която за 21 етапа ще бъдат изминат 3404 километра от Билбао до Триумфалната арка в Париж.

Именно столицата на Баската провинция бе избрана за старт на тазгодишния Тур, а в 13 часа наше време утре 176-те колоездачи ще тръгнат от музея на Гугенхайм. В бясно темпо те ще преодолеят тежките 21 етапа, за да финишират в центъра на столицата на Франция на 23 юли.

Билбао е 25-ият град извън френската територия, който получава честта да даде старт на Тура. Както и вторият в Страната на баските след Сан Себастиан, откъдето започна обиколката през 1992-ра.

Освен локацията, утрешният първи етап ще се отличава по още едно нещо - трудността. Като цяло неписаното правило през годините е било Тура да започва лежерно и без драма от първия ден. Но това няма да е така в 182-ата километра из Страната на баските, които ще бъдат с цели шест категоризирани изкачвания. 

Снимка: Getty images

Шоу от ден 1 е това, което фенове искат да видят след миналогодишната обиколка на Франция, вдигнала значително стандартите откъм драма и интрига. 

Тогава две звезди се впуснаха в битка за "жълтата фланелка". Датчанинът Йонас Вингегор и словенецът Тадей Погачар, като краен победител се оказа Вингегор.

Именно това са шампионите от последните три издания на обиколката (два пъти преди датчанина бе словенецът), а всички прогнози и анализи сочат, че отново те ще бъдат хората, спорещи за честта да преминат под Триумфалната арка облечени в жълто.

Букмейкърите им дават абсолютно еднакви шансове - по коефициенти от 2.10, а това гарантира жестока битка от първия до последния ден.

Снимка: AP/БТА

Ако има нещо, което накланя везните в полза на Вингегор, това е отборът му "Йъмбо-Висма". Все пак не трябва да забравяме, че колоезденето е отборен спорт и макар победата да е индивидуална, тя няма как да се постигне само с таланта на един участник, нужно му е подкрепление.

А датчанинът Вингегор го им в повече, защото е част от звездния тим на "Йъмбо-Висма", докато Погачар кара в една идея по-скромна компания, а именно това се оказа с ключово значение преди година.

Според всички анализи, намесата на трети колоездач в тази битка би се приело като истинска сензация и се смята за доста слабо вероятно.

И макар "жълтата фланелка" да е най-важната, в Тура има надпревара по точки, за която спринтьорите спорят, а там фаворит е Яспер Филипсен, заедно с друг ас на "Йъмбо-Висма", смятаният за най-комплексен колоездач в света - Ваут ван Арт.

При катерачите няма чак толкоа изявените фаворити, като освен Погачар и Вингегор, които няма как да спечелят Тура без геройства в планините, букмейкърите дават огромни шансове на италианеца Джулио Чичоне.

Друга огромна въпросителна е около оттеглящата се легенда Марк Квендиш. Куршумът от остров Ман се впуска в един последен Тур, а целта пред него е ясна - само една единствена етапна победа, която ще го направи №1 в цялата история. Към момента Кавендиш дели първата позиция с Еди Меркс. Двамата имат по 34 етапни победи.

Снимка: AP/БТА

Иначе колоездчите ще останат в Страната на баските в продължение на първите три етапа, а след това ще обходят Франция от Пиринеите към Алпите, преди да се насочат към Париж единствено за последния етап.

За феновете ще има достатъчно зрелище, разпределено равномерно във всяка от трите седмици. Общо осем планински етапа, първият от които е етап №5 в Пиринеите. Общо шест етапа, включително и първите два са със статут на хълмисти и полупланински, шест етапа са за класическите спринтьори, а изненадата е, че този път карането по часовник е само едно - 22 километра в етап №16.

Заради изключително многото тежки планински изкачвания, колоездачи и специалисти се обединиха около становището, че може би "Тур дьо Франс 2023" е най-трудният в цялата 120-годишна история на тази емблематична надпревара.

Доказано най-тежкото нещо, което един професионален атлет може да си причини в спортния календар, а на всичкото отгоре това ще е и най-трудното му издание.

Ето заради това този Тур ще е специален.

Снимка: AP/БТА

Маршрутът ще включва емблематични изкачвания като Турмале и Коломбиер, но като най-трудно от специалистите се определя това към Кол де ла Лоз в етап №17. То се състои от 28,3 километра непрестанно изкачване със среден наклон от 7%, при това в края на 166-километровия етап.

Именно този етап се смята за "Кралски", а фактът, че е няколко дни преди финала може да го направи определящ за изхода на битката за крайна победа.

Както добре знаем, специален за "Тур дьо Франс" винаги е националният празник - Денят на бастилията (14 юли), който е символ на зрелище и атракция. Този път това ще се случи в сърцето на Алпите, на тежкия етап с край на Гран Коломбиер.

Общо взето организаторите са направили така, че да няма скучен ден във Франция, а вече всичко зависи от тези 176 колоездачи.

Те са избраните, които ще имат шанса да оставят следа в надпреварата през 2023-а.

Тур, който всички обещават да бъде легендарен.

Снимка: АР/БТА