Днес празнува най-великият в историята на баскетбола (независимо от непрестанните опити за дискусия по темата) - Майкъл Джефри Джордан става на 60 години на 17 февруари 2023-а. Това е повод за отбелязване за всеки, който обича спорта, не само този с оранжевата топка, а принципно.

Защото фигури като Ем Джей с каризмата, кръвната група на шампиони, титлите, както и влиянието им върху глобалната популярност на играта, се броят на пръстите на едната ръка.

Самият той реши да отбележи юбилея с дарение - рекордно в историята на фондацията Make-A-Wish (Пожелай си нещо), на стойност 10 милиона долара. Великанът на баскетбола го е направил в навечерието на празника си.

Фондацията опитва да помага на деца по целия свят, не само в Америка. Тя си партнира с Майкъл от 34 години, като още във времената му на действащ баскетболист, той е помагал с немалки суми.

Някои от тях са минавали в 7-цифрената сфера, но тази е най-голямата.

"За всички тези години с удоволствие гледах как фондацията се развива и нейната дейност върши прекрасни дела - каза Джордан, обявявайки дарението. Всъщност, той не обяви сумата. От фондацията го направиха. - Радвам се, че помагам на хора, които помагат на деца. Това е най-доброто, което можем да правим с парите си. Тяхната сила е вдъхновение за нас."

Гигантът на баскетбола Джордан е от Бруклин, Ню Йорк. Кариерата му на обаче изцяло и завинаги го свърза със Северна Каролина на колежанско ниво, и с Чикаго - града и отбора.

В НБА има достатъчно тимове, наречени "династии" през годините, но този на Булс от 90-те, спечелил 6 титли за 8 сезона, остава несравним. Той бе и основният двигател на новата световна популярност и бум на лигата, а и на спорта изобщо, съвпаднал с падането на Желязната завеса, навлизането на сателитната телевизия и други събития, допринесли милиарди из цялата планета да гледат НБА.

Да гледат Майкъл с номер 23 и "биковете", превърнали се в легенда.

Изумителният му ефект върху спорта и бизнеса се простря дотам, че марката "Джордан" е отделен бранд в супербранда Nike. И днес, благодарение основно, но не само на нея, Майкъл да има състояние от 1.7 милиарда долара.

Той е първият спортист-милиардер в историята.

За мнозина навършващият днес 60 години Джордан е не просто най-великият в историята на баскетбола, а в спорта изобщо, когато говорим за отборни игри.